A német államfő Orbánnal Magyarország uniós szerepéről is beszélt

Christian Wulff német köztársasági elnök a magyar belpolitikát érő bírálatokról és Magyarország Európai Unióban játszott szerepéről is beszélt Budapesten Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Ezt Christian Wulff maga mondta el a dpa német hírügynökségnek szombaton, a nyolc európai államfőt tömörítő Arraiolos-csoport találkozója után. Wulff még pénteken találkozott Orbán Viktorral. A megbeszélésről Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője aznap rövid közleményben tett említést. “Természetesen, ahogy barátok közt lenni szokott, bizonyos nyugtalanító dolgokról is beszéltünk a médiatörvénnyel, az adókérdéssel és az alkotmányozási vitával kapcsolatban” – nyilatkozta a dpa-nak Wulff.

“Kívánom, hogy a konzultációk során nagy gondossággal járjanak el – jelentette ki a német elnök. – Mindenekelőtt Magyarország erős európai perspektívájára van szükség. Fontos, hogy Magyarország egy tevékeny Európa-barát szerepet vállaljon.” Elvégre a magyar EU- elnökség is “nagyon jól és nagyon sikeresen zajlik”. Magyarország és Németország “rendkívüli barátságban és jó kétoldalú viszonyban” áll egymással – hangsúlyozta a német államfő.

Magyarországot a vitatott médiatörvény miatt nemzetközi bírálatok érik – írta a dpa. – A bankokra kivetett különadó mindenekelőtt a külföldi hitelintézeteket bosszantja. Április 18-án pedig a magyar parlament olyan új alkotmányt fogad el, amely a dpa által idézett bírálók nézete szerint Orbán Viktor kétharmados többséggel kormányzó jobboldali nemzeti pártjának, a Fidesznek a hatalmi igényeire lett szabva.

Christian Wulff a nyolc tagból álló, úgynevezett Arraiolos-csoport kétnapos tanácskozásán tartózkodik Budapesten. A csoport arról a portugál városról kapta nevét, ahol 2003-ban az első találkozót tartották. Az eredeti elképzelés szerint a végrehajtói hatalommal nem rendelkező elnökök fórumát kívánták létrehozni. A csoportot Ausztria, Finnország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország és Portugália elnökei alkotják, de ez alkalommal meghívták Szlovénia államfőjét is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.