Soha nem látott gammakitörés tartja lázban a csillagászokat

Távoli galaxisban megesett rendkívüli, az eddig valaha megfigyelt legnagyobb fényintenzitású és leghosszabban tartó kozmikus robbanás kirakósának darabkáit próbálják összeilleszteni amerikai csillagászok.

A gammakitörést március 28-án észlelte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Swift műholdja a Sárkány csillagképben. Tudósok úgy vélik, a kitörés azért is ritkaságszámba megy, mert hatásai hosszú távúak: több mint egy hét múltán még mindig tapasztalni hol felerősödő, hol elhalványuló nagyenergiájú sugárzást a forrásban.

A kitörést talán egy olyan csillag okozta, amely “szétszakadt”, mert túl közel került egy szupererős fekete lyukhoz. Mindenesetre a kitörés után a Hubble űrteleszkópot és a Chandra röntgencsillagászati űrtávcsövet is csatasorba állították az utózöngék megfigyelésére. A Hubble feladata lesz figyelemmel kísérni, hogy a Földtől 3,8 fényévre lévő galaxis magjának fénye megváltozik-e az elkövetkező napokban.

A gammakitörések a legfényesebb jelenségek az univerzumban az ősrobbanás óta. Ezek látszólag véletlenszerű helyekről érkező gammafelvillanások, amelyek rendszerint néhány milliszekundumtól néhány percig tartanak és gyakran követi őket utófénylés. A március 28-i esemény azonban órákig tartott – emelte ki a NASA.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.