Sérült olajvezetékek, eltűnt újságírók, menekülő emberek – Kadhafi csapatai keletre tartanak

A Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők csütörtökön már a kelet-líbiai Adzsdábíja előtti állásokat lőtték. A helyszíni jelentések szerint a városból délután ezrével menekült a polgári lakosság északra, Bengázi irányába, amely a felkelés központja, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) székhelye.

A felkelők, akik szerdán még a 80 kilométerre nyugatra lévő Brega kőolajkikötőt akarták visszafoglalni, visszahúzódtak Adzsdábíja nyugati pereméről, ahol korábban ellenőrző pontot állítottak fel. Adzsdábíja Bengázi kapujának számít.

Víz és áram nélkül
Az egyetlen, még a felkelők kezén lévő nyugat-líbiai város, Miszráta megmentésére csütörtökön is drámai segélyhívások hangzottak el. A több mint 40 napja ostromgyűrűbe fogott Miszrátában a még ott rekedt pár ezres civil lakosság nélkülöz mindenféle orvosi ellátást. Megszűnt a víz- és az áramszolgáltatás is.

A városban eddig már több mint négyszázan haltak meg, és több mint ezren sebesültek meg. A felkelők egyik szóvivője katasztrófának nevezte azt, ami ott történik.

Menekülnek az emberek
A fegyverembargó ellenőrzésében részt vevő török haditengerészet csütörtökön megállított és visszafordított egy hajót, amelyet a felkelők küldtek Miszrátába. A felkelők azt követelik, hogy a NATO légi csapásokkal nyissa meg az utat a városhoz a szárazföldön, és tegye lehetővé, hogy a tenger felől is megközelíthető legyen.

Kelet-Líbiában a polgári lakosság, ahol módja van rá, elmenekül a harcok dúlta körzetekből. Az utóbbi hetekben számos család már többször is megtette az utat otthona és a felkelők által ellenőrzött keleti városok között a forgandó hadiszerencse miatt.

Újságírók tűntek el
Kelet-Líbiában eltűnt 4 újságíró. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet tájékoztatása szerint április 4. óta nem adott hírt magáról két amerikai, egy dél-afrikai és egy spanyol újságíró, sorsukról semmit sem tudni.

A szervezet ugyancsak csütörtökön tiltakozott amiatt, hogy a hatóságok nem újítják meg annak a 26 újságírónak a vízumát, akiket pedig a rezsim hívott meg Tripoliba. Eljárásuk az újságírók kiutasításával ér fel.

Olajvezetékek sérültek meg
A NATO csütörtökön cáfolta Háled Káim líbiai külügyminiszter-helyettes vádját, amely szerint brit harci gépek szerdán bombázták volna az ország délkeleti részén lévő asz-Szarir kőolajmezőt, amely a legnagyobb az észak-afrikai arab országban. Charles Bouchard, a katonai műveleteket irányító kanadai tábornok csütörtökön hangsúlyozta: nagyon is jól tudják, hogy a Kadhafihoz hű erők támadták a kőolajmezőt és a vádaskodás csak azt jelzi, milyen kétségbeejtő helyzetben érzi magát a tripoli kormány. A felkelők maguk is a Kadhafi-rezsimet vádolták a támadásért.

Megsérült az olajkutaktól a felkelők ellenőrizte tengerparti Tobrukig húzódó olajvezeték is. A kutakat azután érte támadás, hogy a felkelők megkezdték olajexportjukat: Tobruk kikötőjéből szerdán kihajózott a libériai zászló alatt hajózó Equator tartályhajó szingapúri úti céllal. A kőolajkivitelhez fűződő remények azonban legalábbis egyelőre szertefoszlottak, mivel a Bengázitól 500 kilométerre délkeletre lévő mezőn leállt a kitermelés, bár arról egyelőre nincsenek pontos értesülések, hogy milyen mértékű kárt szenvedett.

A felkelőknek Katar ígért segítséget a kőolaj értékesítésében. Egyelőre nem tudni, hogy a szerdán Tobrukból elindult első szállítmány eladásában milyen szerepe van a Perzsa(Arab)-öböl menti államnak. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.