Szabó István lesz a Karlovy Vary filmfesztivál zsűrielnöke

Szabó István magyar filmrendező lesz a július 1. és 9. között megrendezendő Karlovy Vary filmfesztivál zsűrijének elnöke. “Kilenc évvel azután, hogy a 37. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatta Szembesítés című filmjét, Szabó István visszatér a fesztiválra.

Nem is lehetnénk izgatottabbak, hogy ilyen kiemelkedő és legendás művész vezeti a zsűrit” – fogalmazott a seregszemle internetes oldalán idézett Karel Och, a mustra művészeti igazgatója. Egyedüli magyar Oscar-díjas játékfilmesként Szabó István pályafutása kezdetétől lenyűgözte a nemzetközi sajtót.

A rendező nemzetközi elismertsége tovább nőtt következő három munkája, a Mephistóval induló “történelmi trilógia” révén – emlékeztettek a szervezők, arra is kitérve, hogy a film Oscar-díjat nyert, Cannes-ban pedig a legjobb forgatókönyvnek járó elismerésben részesült. Az 1985-ös Redl ezredes és az 1988-as Hanussen szintén Oscar-jelölést kapott.

Szabó István jelenleg Az ajtó című regényklasszikus filmváltozatán dolgozik – olvasható a fesztivál internetes oldalán.

A csehországi seregszemle Berlin, Cannes és Velence mellett egyike a legjelentősebb – úgynevezett A-kategóriás – filmszemléknek – emlékeztetett közleményében a Magyar Filmunió.

A Karlovy Vary mustrát 1946-ban alapították, azóta Közép-Európa egyik legkedveltebb és legnagyobb elismertségnek örvendő filmes rendezvénysorozata, amelyet a szakma és a közönség egyaránt nagy becsben tart.

A filmverseny fődíja a Kristályglóbusz, a legjobb filmnek járó elismerés mellé 30 ezer dollár jutalom jár. A zsűri 20 ezer dollárral járó különdíjat is kioszt, dönt a legjobb rendező, színésznő és színész személyéről, és két speciális elismerést is tehet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.