Portugália pénzügyi segítséget kért, az IMF kész segíteni

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közölte szerda este, hogy kész segíteni Portugáliának, amelynek ügyvezető kormánya nem sokkal korábban bejelentette, hogy pénzügyi segítségért fordul az Európai Unióhoz. A lisszaboni bejelentés ellenére az euró tartotta árfolyamát a dollárral szemben.

Az EU csak az IMF-fel közösen szokott pénzügyi segítséget nyújtani. Az intézet közleménye szerint még nem kapott hivatalos kérést Portugáliától. Elemzők úgy vélik, az ibérai országnak valószínűleg egy 70 milliárd euró értékű segélycsomagra lesz szüksége. Írország 85 milliárdot, Görögország pedig 110 milliárdot kért annak idején.

Amiatt, hogy Portugália a piaci nyomás hatására így döntött, felvetődik a kérdés, hogy nem jutnak-e hasonló sorsra az eurózóna többi gyengébb országai, mint például Spanyolország – írta a francia hírügynökség.

Egy uniós forrás szerint a Portugáliának adandó EU-hitel kamatlába attól függ majd, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköznek (EFSF) milyen időpontban kell kölcsönvennie a piacról. Az EU és az IMF a szokásos kétharmad-egyharmad arányban fogja nyújtani a hitelt – tette hozzá a forrás.

Az euró több mint tizennégy havi csúcsot döntött meg szerdán. Az értéktőzsdék zárása után 1,4330 dollárnál tartott, és a portugál bejelentés után sem csökken az árfolyama ez alá az elektronikus kereskedésekben. Közép-európai idő szerint 23 órakor egy euró 1,4331 dollárt ért.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.