Az ENSZ adatai szerint 32 halálos nukleáris baleset volt hat évtized alatt

Az ENSZ egyik szakszolgálata szerint az elmúlt évben 32 halált okozó nukleáris baleset volt a világon, de ebben a statisztikában nincs benne a csernobili katasztrófa. Az atomsugárzás hatásaival foglalkozó tudományos bizottság (UNSCEAR) Bécsben adott ki összefoglaló jelentést az 1945 és 2007 között bekövetkezett balesetekről.

Ezek 46 ember halálát okozták, főként emberi mulasztás miatt, és leggyakrabban az orvosi diagnosztikai eszközök hanyag használata állt mögöttük. A többi haláleset atomerőművekben, atomfegyver-tárolókban, vagy éppen sugárzó anyagok ellopása közben történt. A sugárszennyeződés további 623 embert betegített meg.

A jelentés készítői nem zárják ki, hogy olyan esetek is voltak, amelyek nem jutottak a világszervezet tudomására. Az összes feljegyzett nukleáris incidens – áldozatokkal vagy azok nélkül – száma 203-ra rúg, ami évi átlagban hármat jelent. Arra kell számítani, hogy ilyen balesetek a jövőben is lesznek – hívták fel a figyelmet a szakértők.

Ami az ukrajnai Csernobilt illeti, az UNSCEAR februárban adott ki egy összesítést, s abban 47 halálesetet említett. A szakértők elismerték ugyanakkor, hogy még nem lehet megállapítani az 1986 április katasztrófában kiszabadult sugárzás teljes hatását az emberi szervezetre, mert még nem ismeretes az alacsony szintű sugárzás veszélyességi foka, hatásának mértéke.

A februári jelentés ezért nem is foglalkozik az ilyen típusú sugárfertőzés áldozataival, csak azzal a 600 ezer emberrel, akit Csernobilben és környékén erős sugárzás ért. A becslések szerint közülük mintegy négyezren halhatnak meg rákbetegség miatt a következő években.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.