Kirk Douglast ünnepli a TMC Klasszikus Filmfesztivál Los Angelesben

A 94 esztendős Kirk Douglas Oscar-díjas filmszínészt, az ötven éve készült Spartacus producerét és főszereplőjét ünnepli az április végén megrendezendő TMC Klasszikus Filmfesztivál Los Angelesben.

Az idei Oscar-gálán nagy ovációval köszöntött Douglas elmondta: élete legfontosabb munkájának tekinti a szandálfilmet, mivel a feketelistás Dalton Trumbo forgatókönyvíró alkalmazásával végett vetett Hollywoodban a McCarthy-korszaknak. Trumbo előtt azért zárultak be Hollywood kapui, mert 1947-ben kilenc társával együtt nem volt hajlandó kollégái ellen tanúskodni az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság előtt, amely a kommunisták befolyását firtatta Hollywoodban.

Szembeszegülése miatt 11 hónapra börtönbe is került. A Spartacusig csak álnéven jelenhetett meg a stáblistákon.

“Mindenkitől azt a tanácsot kaptam, hogy ne tegyem fel a nevét, mert többé nem kapok munkát Hollywoodban, meg ilyenek. De voltam hozzá elég fiatal, hogy azt válaszoljam: pokolba az egésszel. Idősebb fejjel, úgy gondolom, már konzervatívabban fogtam volna fel, mondván: minek vigyem vásárra a bőrömet. De kiírtam a nevét a stáblistára és ez megtörte a feketelistázást” – emlékezett vissza a színész.

Douglas a Spartacus című történelmi filmről és pályafutása más állomásairól is beszél majd április 29-én az 1960-ban Stanley Kubrick rendezésében készült film vetítése előtt a hollywoodi Grauman’s Chinese Theatre-ben, a TMC fesztivál programjának keretében.

Douglas fontosnak tartotta, hogy megemlékezzenek a szabadságról szóló film ötvenedik születésnapjáról. “Visszatekintve jelentős filmnek látom. Egyúttal az aktualitása is megmaradt, hiszen Spartacus az elsők közé tartozott, akik a szabadságért küzdöttek, és most éppen a Közel-Keleten is harcok folynak a szabadságért” – emlékeztetett.

Az április 28. és május 1. között zajló TMC Klasszikus Filmfesztiválon számos egyéb klasszikus alkotást is műsorra tűznek és a meghívottak között szerepel többek között Peter O’Toole, Warren Beatty, Alec Baldwin, Roger Corman, Debbie Reynolds, valamint Mickey Rourke is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.