Japán: Még nem sikerült elzárni a 2. reaktor falán keletkezett rést

A fukusimai erőművet üzemeltető Tepco vállalat mérnökei vasárnapra még nem tudták elzárni a 2. reaktor falán keletkezett, húsz centiméter széles rést, amelyen át sugárszennyezett víz ömlik a tengerbe, de közölték, hogy átvizsgálták az összes reaktort, és másutt nincs szivárgás.

A kiömlő víz radioaktív sugárzásának értéke eléri az óránkénti 1000 millisievertet. A Tepco bemutatott egy fényképet, amelynek tanúsága szerint a résen keresztül víz ömlik a tengerbe, de azt nem tudják, hogy milyen mennyiségű. A víz gyorsan szétoszlik az óceánban, de veszélyes lehet az erőműnél dolgozókra nézve.

A technikusoknak többször abba kell hagyniuk a munkát.

Az erőművet üzemeltető Tepco vállalat mérnöke megkísérelték betonnal elzárni a reaktorfalon lévő rést, de ez egyelőre nem sikerült. Most azzal próbálkoznak, hogy különleges műanyagporral tömik be a lyukat. Olyan polimerről van szó, amely saját súlyát ötvenszer meghaladó vízmennyiséget tud megkötni.

Az erőmű mérnökei közben vizsgálják azt, hogy vannak-e még hasonló repedések a japán atomerőmű védőfalán.

Hoszono Gosi, a kormámyzó Demokrata Párt egyik parlamenti képviselője, Kan Naoto miniszterelnök egyik tanácsadója közölte vasárnap: a kormány fő feladata jelenleg a sugárzó víz kiáramlásának megakadályozása. “Nincs vége a válságnak, de a helyzet némileg stabilizálódott” – mondta.

A Tepco közölte vasárnap, hogy a március 11-i szökőárban meghalt az erőmű két munkása. Ezzel először erősítették meg, hogy halt meg alkalmazottjuk a katasztrófában. A két munkást végig eltűntnek tekintették. Szerdán találtak rájuk, és a családjukra való tekintettel közölték csak most halálukat.

A japán kormányszóvivő azt is közölte: hónapokon át is folytatódhatnak a szivárgások a megsérült fukusimai atomerőműben, és a körülötte lévő veszélyzónában élők “egy ideig” még nem térhetnek vissza otthonaikba. Edano Jukio hozzátette, hogy a japán hatóságok minden támogatást megadnak az erőmű környékéről kitelepített lakosoknak.

A hatóságok a Fukusima-1 erőmű 20 kilométeres körzetéből kitelepítették a lakosságot, és azt javasolták a 30 kilométeres körzetben élőknek, hogy tartózkodjanak otthon, csak végszükség esetén hagyják el otthonaikat. A japán hatóságok nem zárják ki a veszélyzóna kiterjesztését sem.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.