Jön az online népszámlálás

Az idén először az interneten is ki lehet majd tölteni a népszámlálási kérdőívet. Október első két hetében várják vissza a nyomtatványokat.

Elkészültek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szakemberei az októberi népszámlálás végleges kérdőívével, amit idén először az interneten is ki lehet majd tölteni – olvasható pénteken az index.hu internetes hírportálon. Az összeírás 15 milliárd forintba kerül. A KSH költségvetésében ugyan 950 millió forintot zároltak a kormány februári döntése szerint, de az erről szóló rendelet külön rögzítette, hogy a népszámlálás 2011 végéig már jóváhagyott, a 2012-es költségeket még nem tartalmazó 15 milliárdos költségvetését az elvonás nem érinti.

Az index.hu szerint a cenzus előkészítése és a próbaösszeírások több éve kezdődtek, idén az előkészületek mellett a kampány és maga az adatfelvétel zajlik, míg az értékelés 2012-ben zárul.

Októberig postázzák a kérdőíveket a próbanépszámláláshoz
Október 1-jéig mindenki kézhez kapja a népszámlálási nyomtatványokat. Október első két hetében az interneten is beküldhető lesz az önállóan kitöltött kérdőív, de a hagyományos kérdőíveket is kitöltheti saját maga a válaszadó. Később az életvitelszerűen Magyarországon élők már csak a kérdezőbiztosnak adott válaszokkal tehetnek eleget a válaszadási kötelezettségüknek.

Az őszi próbanépszámlálás adatai alapján arra számítanak az elemzők, hogy a megkérdezettek 10-30 százaléka az online kitöltést választja.

Ez lesz az utolsó ilyen népszámlálás
Lehetséges, hogy az idei lesz az utolsó hagyományos népszámlálás. Egyre több országban honosodik meg ugyanis az a módszer, mely a hivatalos állami adatbázisokat kapcsolja össze (statisztikai célra) és használja az információk kinyerésére.

Ehhez azonban komoly jogszabályváltozásokra van szükség – írja a hírportál. A népességnyilvántartás, az oktatási és foglalkoztatási nyilvántartások jelenleg nem használhatók ilyen célra. Emellett azt is biztosítani kell, hogy a névhez kötött adatok statisztikai célra kizárólag nevesítetlen formában legyenek felhasználhatók. Mivel az érzékeny adatokhoz nem lehet adatbázisból hozzájutni, ha azokra az állam a jövőben is kíváncsi lesz, vegyes rendszert kell majd kialakítani. (hirado.hu, Forrás: index.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.