Londoni nyilatkozat: “elvesztette törvényességét a Kadhafi-rezsim”

Törvénytelennek nyilvánította a keddi londoni Líbia-konferencia a Kadhafi rezsimet, a résztvevők ugyanakkor leszögezték, hogy nem az ő feladatuk Líbia kormányának megválasztása.

A nagyszabású rendezvényen 35 ország külügyminiszterei vettek részt, köztük Magyarország képviseletében Martonyi János. Jelen volt az ENSZ és a NATO főtitkára, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, emellett az Arab Liga és az Iszlám Országok Szervezetének delegációja. A félnapos értekezletről kedd este kiadott zárónyilatkozat szerint a részvevők egyetértésre jutottak abban, hogy Kadhafi és rezsimje “teljesen elveszítette törvényességét”, és tetteiért felelősségre vonással kell számolnia.

A konferencián ugyanakkor egyetértés született arról is, hogy a rendezvény egyetlen részvevőjének sem feladata a líbiai kormány megválasztása; erre csak a líbiai nép jogosult.

A nyilatkozatból kiderül, hogy a konferencián életre hívott kontaktcsoport soros elnöki rendszerben fog működni; az elnöki teendőket “térségi és térségen kívüli” országok látják majd el. A csoport feladata a Líbia támogatását célzó nemzetközi erőfeszítések általános politikai irányítása, szoros együttműködésben az ENSZ-szel, az Afrikai Unióval, az Arab Ligával, az Iszlám Országok Szervezetével és az EU-val.

A kontaktcsoport célja emellett az is, hogy fórumot teremtsen a Líbiával kapcsolatos nemzetközi válaszlépések egyeztetéséhez, valamint a nemzetközi közösség és a líbiai politikai szereplők közötti kapcsolattartáshoz.

A részvevők a záróközleményben megerősítették erőteljes elkötelezettségüket Líbia szuverenitása, függetlensége, területi integritása és nemzeti egysége mellett. Megerősítették ugyanakkor elkötelezettségüket a rezsimmel szemben foganatosított korlátozások és szankciók betartatása, valamint a külföldi zsoldos alakulatok beáramlásának és tevékenységének megakadályozása mellett is.

Egyetértés született a nyilatkozat szerint a rendszerhez hű egyének és a rezsimhez kapcsolódó szerveződések elleni, az ENSZ és regionális szervezetek révén érvényesítendő további szankciók “fontolóra vételéről”. Ezek mibenlétét a záróközlemény nem részletezi.

A nyilatkozat szerint a nemzetközi hadikoalíció eddigi fellépése sikeresen védett meg “számtalan civilt” Kadhafi fegyveres erőitől, és gyakorlatilag megsemmisítette Kadhafi légierejét.

A közlemény 80 ezer olyan líbiairól tesz említést, akinek a harcok miatt el kellett hagynia lakóhelyét. Ezzel kapcsolatban a konferencián egyetértés alakult ki arról, hogy nemzetközi koordinációval elő kell teremteni a líbiai nép humanitárius szükségleteinek fedezéséhez szükséges, elégséges mennyiségű erőforrást.

A zárónyilatkozatból kiderül, hogy Katar felajánlotta a líbiai nyersolaj forgalmazásának megszervezését a nemzetközi jogszabályokkal és különösen a vonatkozó biztonsági tanácsi határozatokkal összeegyeztethető módon, és a bevételeket a líbiai nép megsegítésére fordítaná. A közleményben ugyanakkor csak az áll, hogy a londoni konferencia résztvevői “tudomásul vették” e felajánlást; részletek egyelőre nincsenek azzal kapcsolatban, hogy ez miképp valósulhat meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.