Meghalt Kornis György

Életének 85. évében elhunyt Kornis György, festőművész, a Tudományok és Művészetek Európai Akadémiájának tagja – tudatta hétfőn, a család nevében Divéky István.

A festőművészt rövid, súlyos betegség után vasárnap este érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Kornis György 1927. február 26-án született Miskolcon. 1945-49 között Párizsban az École des Beaux-Arts növendéke volt, ezután a párizsi Állami Opera díszlettervezőjeként dolgozott. Mestere Arthur Lionell és Szenes Árpád volt. 1952-ben tért vissza Budapestre

Másfél évtizeden át – 1965-től – dolgozott a Művészet című lapnak; ennek szerkesztőjeként ment nyugdíjba, de párhuzamosan művészeti szerkesztőként is működött a Film, Színház, Muzsika című hetilapnál. 1985 és 2000 között Bécsben élt és dolgozott. 2000-ben azonban végleg hazatért, 80. születésnapját az Ernst Múzeum és az Aulich Galéria párhuzamos kiállítással ünnepelte. Absztrakt szürrealista festőként tartották számon. Tájképein és figurális kompozícióin a síkok és szerkezetek belső rendjére figyelt. Munkásságát 1997-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével ismerték el.

Tagja volt a Magyar és az Osztrák Képzőművészek Szövetségének, valamint az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának. Művei megtalálhatók neves közgyűjteményekben, például a bécsi Albertinában és a MUMOK-ban, a brüsszeli Jacques Brel Alapítványnál, a párizsi Louvre-ban, a passaui Museum Moderner Kunstban, a pécsi Modern Képtárban és a Magyar Nemzeti Galériában. 1999 szeptemberétől műveinek állandó kiállítóhelye a Műterem Galéria a budai Várban. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.