Magyar pálinka a világ harmadik legjobb szeszesitala
- Budaörsi Infó
- 2011 március 28.
Két arany- és hét ezüstéremmel díjazták a Gyulai Pálinka Manufaktúra termékeit a World Spirits Award 2011-en, amely a világ egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. A világ harmadik legjobb itala így egy magyar pálinka lett, a Gyulai Pálinka Manufaktúra erdei szederpálinkája.
A gasztronómiai programon minden rangosabb gyártó képviseltette magát, beleértve a legrégebbre visszanyúló gyökerekkel rendelkező manufaktúrákat és az óriáscégeket is az egész világon.
A Manufaktúra pár nappal korábban Ausztriában nyert díjat, egy hét alatt 37 érmet gyűjtött be a vállalkozás, amely csak prémium kategóriás pálinkákat készítenek, évente negyvenezer palackkal.
A cégnél csak néhányan dolgoznak, még a címkét is kézzel ragasztják. Ezért is számít úgynevezett prémium terméknek a gyulai manufaktúra pálinkája.
A közelünkben van egy erdei gyümölcs és gyógynövény felvásárló cég, akikkel szoros együttműködésben dolgozunk – mondta a Híradónak Adamik Anikó pálinkafőző mester. Ők a magvakat, virágokat használják fel, a gyümölcshús nekik nem szükséges, mi pedig ezt használjuk fel a pálinkagyártáshoz – tette hozzá.
A Parlament tavaly szeptemberben módosította az adó és jövedéki törvényeket, így lehetővé vált a házi pálinkafőzés. Korábban szinte havonta buktattak le illegális szeszfőzdéket a pénzügyőrök.
A házi párlatfőzés legalizálása nem csökkentette az üzemek forgalmát. Van olyan hazai üzletlánc, amelynél tíz százalékkal esett vissza a forgalom, de a pálinkáé nem. Ezt az üzletekben még mindig annyian vásárolják, mint korábban. Tavaly majdnem 10 millió liter pálinkát adtak el. (hirado.hu)
facebook:
0 Komment