Vegetáriánus különc a kardfogú “tigrisek” között

A kardfogú “tigrisek” között is akadtak vegetáriánusok: a kutya nagyságú különc lény 260 millió évvel ezelőtt élt a mai Brazília területén, és hihetetlen “fogkészlettel” rendelkezett, amelyben egyaránt voltak rágásra, szaggatásra vagy megfélemlítésre szolgáló “eszközök”.

A felfedezésről a Science legújabb számában jelent meg tanulmány. Az agyarakon kívül az excentrikus emlősszerű hüllő felső szájpadlásában több sorban sorakoztak a fogak, amelyek egyaránt voltak alkalmasak rágásra, tépésre – és ha elveszített belőlük egy-egyet, hamarosan pótolta, mint a cápák. A Tiarajudens eccentricus alsó állkapcsa töredékesen került elő, de nagy valószínűséggel abban is több sor fog kaphatott helyet.

A jóval a dinoszauruszok előtt élt Tiarajudens eccentricus az emlősszerű hüllők (Synapsida) osztályához, ezen belül pedig az úgynevezett Anomodontia-csoporthoz tartozott. Nevét egyrészt Tirajú régióról kapta, ahol fosszíliái napvilágra kerültek, a dens és az eccentricus pedig szokatlan, azaz “excentrikus” fogazatára utal.

Felső tépőfogai 12,7 centiméter hosszúak voltak, ilyen hatalmas agyarakkal általában a húsevő állatok rendelkeztek, amelyek e gyilkos fegyvert “forgatva” ejtették el a zsákmányt. “A növényevők viszont a hatalmas tépőfogak segítségével küzdhettek meg egymással, vagy védhették meg magukat a ragadozókkal szemben” – hangsúlyozta Juan Carlos Cisneros, a kutatásokat irányító brazil paleontológus.

Magyarázata szerint a Tiarajudens eccentricus egyedei a jelenkori pézsmaszarvasokhoz hasonlatosan megküzdhettek a területükért, a nőstényekért vagy a táplálékért. “Ezek a helyzetek rendkívül fontosak mind az egyed túlélése, mind a faj sikeressége szempontjából. A Tiarajudens eccentricushoz hasonló állatok felfedezése újból és újból bebizonyítja, hogy milyen kreatív volt a természet, amikor megoldásokat kínált bizonyos élethelyzetekre” – fogalmazott a brazil őslénykutató.

Jörg Fröbisch, a berlini Humboldt Egyetem paleontológusa szerint – ő nem volt részese a kutatásnak – a felfedezés új megvilágításba helyezi a fogfejlődés korai időszakát, a növényevők evolúcióját és az egyedek csoporton belüli interakcióit. “Nagyon szokatlan, hogy a növényevőknél agyarszerű tépőfogak alakuljanak ki” – emelte ki Fröbisch, hozzátéve, hogy az Anomodontia-csoport e szokatlan képviselői egykoron a Gondwana szuperkontinensen éltek, amely magában foglalta a déli félteke mai földrészeit és szigeteit, beleértve az Antarktiszt, Dél-Amerikát, Afrikát, Madagaszkárt, Ausztráliát, Új-Guineát, Új-Zélandot, valamint a mai északi féltekéről az Arab-félszigetet és Indiát.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.