Háromszázezer fölötti már a nézettsége a YouTube-on az első magyar websorozatnak

Már több mint háromszázezren töltötték le Horgas Ádámnak kifejezetten a világhálóra készült első magyar thriller websorozatát, amelynek utolsó epizódja a napokban került fel a YouTube közösségi videomegosztó portálra.

A MAB című 16-részes sorozat főszerepeit Botos Éva, Hirtling István és Almási Sándor alakítja. A történet egy bérházban játszódik, ahol egyetlen éjszaka leforgása alatt mindenki meghal. A kiérkező rendőrök az elhunytakon semmiféle külsérelmi nyomot nem találnak.

“Színházban dolgozó ember vagyok, az utóbbi időben foglalkozom filmezéssel. Összehívtam a személyes ismerőseimet a szakmából, és elmondtam nekik, hogy mire készülök. Mind pártolták a tervet, és nagy odaadással, teljesen önzetlenül vállaltak szerepet a megvalósításában” – mesélte el a sorozat keletkezésének körülményeit MTI-nek Horgas Ádám, a MAB forgatókönyvírója és rendezője.

Amerikában két-három éve jelent meg a websorozat önálló műfajként, ott már A-listás sztárokkal dolgoznak, mint Kiefer Sutherland – mondta a rendező. Egyfelől a kereskedelmi tévék használják egyes sorozatok bevezetéseként, illetve az évadok szüneteiben az érdeklődés fenntartására. Másfelől vannak kifejezetten webre készült sorozatok, ezeknek már fesztivált is szerveztek. Az idei Los Angeles-i mustrára a MAB-ot is szerették volna benevezni, de nem készült el az angol fordítása.

Mint Horgas kifejtette: azért forgatott thrillert, mert a websorozat speciális műfaj, rövid epizódokból áll, sűrűn kívánkoznak bele drámai fordulatok, amelyek ott marasztalják a nézőt a gép előtt. Kísérletképpen vágott bele ebbe a struktúrába, mert érdekelte, hogy promóció nélkül, csak a szájpropagandában bízva megfelelő nézőszámot tud-e elérni a sorozat – fűzte hozzá.

Az első rész megjelenése előtt két trailerrel hívták fel a figyelmet a produkcióra, ezek nyomán kelt híre a sorozatnak, és jóval többen kattintottak rá az első részre, mint amit az alkotók célul tűztek ki.

Mivel nem sikerült pénzügyi befektetőket toborozni, Horgas Ádám maga finanszírozta félmillió forintból a forgatást. A webszéria még tavaly nyáron elkészült, ám az első részt csak december 28-án töltötték fel a netre, mivel a rendező addig reménykedett benne, hogy szponzorokat talál.

Ma már úgy véli – mondta -, hogy egyetlen websorozat nem elég vonzó a szponzorok számára. Ezért fogott bele egy újabb vállalkozásba, a webse (vebszi) honlap elindításával, amelynek az a célja, hogy összegyűjtse a készülő magyar websorozatokat. Mint utalt rá: a filmtámogatás összeomlása után tapasztalatai szerint sok hazai alkotó fordult e műfaj felé.

A MAB első évadának sikere után Horgas már a második évadot tervezi, de hangsúlyozta: azt mindenképpen el akarja kerülni, hogy a színészek ismét ingyen dolgozzanak. “Fantasztikus dolog, hogy tehetségüket és nevüket adták a produkcióért, de nem szeretnék ezzel visszaélni” – fogalmazott.

Horgas Ádám színészként és táncosként kezdte pályafutását. A kilencvenes évek közepén saját társulatot alapított. Az Atlantis Színház előadásai számos díjat nyertek el. A sokoldalú művész nevéhez rendezőként, koreográfusként és zeneszerzőként is számos produkció fűződik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.