Halálos áldozata van a jordániai tüntetéseknek

Egy ember meghalt, több mint 130 pedig megsebesült, amikor a változásokat követelő tüntetők pénteken összecsaptak a kormány híveivel Ammánban, Jordánia fővárosában.

A két csoport kövekkel dobálta egymást, amíg a rendfenntartó erők közbe nem avatkoztak, és ütni nem kezdték a tüntetőket, egyikőjük halálát okozva ezzel. Ez volt az első haláleset a Jordániában két hónapja tartó, az egyiptomi és a tunéziai forradalmak által ihletett utcai megmozdulások során.

Maarúf al-Bahít jordán miniszterelnök az ellenzéki iszlamista erőket vádolta az összecsapásért. Egyben elfogadhatatlannak mondta, a “káosz kezdetének” minősítette a történteket, s figyelmeztetett: következményei lesznek, ha hasonló összecsapások történnek a jövőben.

A biztonsági erők vezetője szerint a pénteki áldozat, Hairi Dzsamil Szaad szívroham következtében vesztette életét, és nem voltak ütésnyomok a testén. Egy kórházi forrás viszont az AFP francia hírügynökségnek megerősítette, hogy az 55 éves férfit “ütések érték a mellkasán, és néhány fogát is kiverték”. Más kórházi források korábban azt mondták, hogy Szaad “mártírként halt meg”. A több mint 130 sebesült közül hárman vannak válságos állapotban, a többiek könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A jordániai tüntetések korábban kisebb méretűek voltak a többi arab országban zajló megmozdulásoknál, és nem volt céljuk, hogy lemondásra kényszerítsék a királyt, II. Abdalláhot. A demonstrációkat szervező fiatalok ezen héten kijelentették, hogy megélénkítik a miniszterelnök lemondását és egy haladóbb szellemű kormány összeállását követelő kampányukat. A fiatalok ezen kívül szeretnék, ha feloszlana a befolyásolhatónak tűnő parlament, és megszüntetnék a rettegett hírszerzési minisztériumot.

Pénteken több mint 1500 kormányellenes aktivista gyűlt össze a belügyminisztérium épülete előtt, köztük a legnagyobb jordániai ellenzéki párt, az Iszlám Akció Front tagjai és baloldali szövetségeseik. A tüntetők terveik szerint addig ott maradnak, amíg nem teljesülnek a követeléseik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.