Átveheti a NATO a líbiai légi műveletek irányítását

Diplomaták szerint elvi megállapodás született a NATO-országok között arról, hogy az atlanti szövetség hétfőn vagy kedden átveszi a több ország által folytatott líbiai katonai akciók – alapvetően légi műveletek – irányítását.

A hír brüsszeli forrásokból vált ismertté csütörtök este, miután Törökország – Ahmet Davatoglu külügyminiszternek a török televízióban elhangzott bejelentése szerint is – feladta eddigi ellenállását a NATO szerepvállalását illetően. Hivatalos NATO-megerősítés még nem hangzott el, a tagállamok brüsszeli NATO-nagyköveteiből álltó Észak-atlanti Tanács ülése csütörtök este is folytatódott.

Az említett diplomáciai források szerint azonban már lényegében létrejött az a kompromisszumos megállapodás, miszerint a vállalkozás politikai vetületeinek kezelésére létrejön az akcióban részt vevő, egymással kapcsolatot tartó NATO-tag és nem NATO-tag – köztük arab – országok csoportja, míg a legszigorúbb értelemben vett katonai irányítás a NATO kezébe kerül.

A líbiai légi akciók célja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban megakadályozzák a Kadhafi-rezsim légierejének a felkelők elleni bevetését, és megvédjék a harcok által fenyegetett líbiai polgári lakosokat.

A megállapodás létrejöttét telefonkonferencia előzte meg az amerikai, a brit, a francia és a török külügyminiszter között.

Davutoglu szerint az alku része az is, hogy a NATO irányítása alá kerülő műveletek kizárólag az ENSZ BT által elrendelt repülési tilalom érvényesítésére korlátozódnak. Brüsszeli diplomaták ugyanakkor azt mondták: továbbra is vita folyik arról, hogy a nyugati államok milyen mértékben mehetnek túl adott esetben a repülési tilalom betartatásának a NATO felügyelete alá kerülő feladatain, és hajthatnak végre más katonai akciókat is.

Az álláspontok eddig felettébb eltérőek voltak a nagy NATO-országokban. Az amerikaiak arra törekedtek, hogy mielőbb átadhassák a NATO-nak az irányítást, és ők maguk a háttérbe húzódhassanak – abból a megfontolásból, hogy az arab világban újra felszíthatja az amerikaiak iránti ellenszenvet a líbiai rezsim elleni katonai csapások sorozata. A britek az amerikaiak álláspontját osztották, és erős NATO-szerepet követeltek a BT-határozat érvényesítését célzó nemzetközi koalíció tevékenységének katonai irányításában. A franciák ugyanakkor – akik élenjárók voltak a líbiai légtérben múlt szombaton megkezdett műveletek végrehajtásában – úgy vélekedtek, hogy a NATO nyílt szerepvállalása is negatív visszhangot váltanak ki az arab térségben. Ezekhez az ellentétekhez járult a Törökország – mint az egyetlen muszlim többségű NATO-tag – vonakodása: Ankara ellenezte, hogy az a védelmi szervezet, amelynek maga is tagja, támadásokat intézzen egy másik muzulmán ország ellen.

Medvegyev és Obama telefonon beszéltek
Csütörtöki telefonbeszélgetésükben Dmitrij Medvegyev orosz elnök az ENSZ BT Líbiáról szóló határozatának szigorú betartását kérte Barack Obama amerikai elnöktől. Medvegyev hangsúlyozta, hogy a líbiai polgári lakosság védelme elsődlegesen fontos – áll a Kreml honlapján. Oroszország támogatta az ENSZ korábbi, Kadhafi líbiai vezető és kormányzata elleni szankcióit, de tartózkodott a Biztonsági Tanácsban, amikor a légtérzár megteremtéséről szavaztak. Medvegyev a hét elején közölte Robert Gates amerikai védelmi miniszterrel, hogy Moszkva aggódik, mert polgári személyek is áldozattá válhatnak.

Kadhafi azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy a légitámadásokban több tucatnyian meghaltak, de a Tripoliban állomásozó újságíróknak nem tudtak erről bizonyítékkal szolgálni. Amerikai hivatalos források szerint nincs bizonyíték arról, hogy a nyugati támadásoknak polgári áldozatai lennének.

350 harci gép van bevetésen
Mintegy 350 harci gép vesz részt a líbiai légtérzár fenntartásában, amelyeknek a fele amerikai – jelentette be csütörtökön a Pentagonban William E. Gortney altengernagy az amerikai egyesített vezérkar részéről.

A viceadmirális szerint egyelőre nincs kidolgozott menetrendje annak, hogy az Egyesült Államok mikor adja át a hadművelet irányítását. Gortney kijelentette, hogy az amerikai haderő nem kommunikál a líbiai felkelő erőkkel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.