Magyar Sajtófotó kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Szombattól látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett XXIX. Magyar Sajtófotó Kiállítás; az esztendő legjobb sajtófotóit felvonultató rendezvény kísérőtárlata idén a World Press Photo pályázat eddigi magyar díjazottait mutatja be – közölte a múzeum.

László Ágnes, a tárlat kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezett kiállításon több mint 400 fényképből álló anyag várja a közönséget. A rendezvény hagyományosan a Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb felvételeit tárja a látogatók elé: a nemzetközi zsűri 323 szerző 8548 munkájából választotta ki a 2010-es pályázat győztes képeit.

A Magyar Nemzeti Múzeum falain helyet kapnak a tavalyi árvíz és vörösiszap-katasztrófa megrázó felvételei, és számtalan egyéb érdekes, elgondolkodtató és mosolyra késztető fotó villantja fel azt a sokszínűséget, amely szűkebb és tágabb világunkra jellemző – áll a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által rendezett kiállítás ajánlójában.

Lesznek képek a tavalyi parlamenti választások kampánykörútjairól, a New Yorkban élő orosz közösségről, a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel államfő temetéséről vagy a moldvai csángókról. Egyedülálló fotósorozat örökíti meg a 2010-es budapesti úszó Európa-bajnokság műugróit, míg más fotók a fiatalokat a világhálón meghódító, gördeszkázó gáborjánházai plébánost, a lebontásra ítélt belvárosi társasházba önkéntesen beköltözött punkok világát, az utcán élőket, a szlovákiai cigánytelepek köré épített betonfalakat mutatják be.

Érkeztek képek a pécsi Európa Kulturális Fővárosa-projekt eseményeiről, a világhírű, kizárólag férfiakból álló Les Ballets Trocadero de Monte Carlo társulat budapesti fellépéséről, magyar kortárs művészekről és alkotásaikról, a szíriai Margat várának feltárásáról, a tél fehérségébe burkolódzó erdélyi tájról és az ócsai láperdő titokzatos lényeiről is.

A Magyar Sajtófotó Kiállítás idei kísérőrendezvénye, a Magyar fotográfusok a világ élvonalában című tárlat azoknak a magyar alkotóknak a munkáiból vonultat fel válogatást, akik az 1955-ben indított World Press Photo pályázaton – a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotóversenyén – az elmúlt évtizedekben díjat, díjakat nyertek.

A figyelemreméltó listára eddig Benkő Imre, Dezső Tamás, Gárdi Balázs, Farkas József, Fejes László, Friedmann Endre, Komlós Tibor, Korniss Péter, Lakatos Péter Zoltán, Pólya Zoltán, Révész Tamás, Soós Lajos, Szentpéteri L. József, Szigetváry Zsolt, Szlukovényi Tamás, Török László, Vadas Ernő és Wéber Lajos iratkozott fel műveivel.

A két kiállítás május 8-ig látogatható a nemzeti múzeumban hétfő kivételével a hét minden napján, az intézmény keddi szünnapjain is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.