Egy francia Rafale lelőtt egy líbiai repülőgépet

A francia fegyveres erők szóvivője megerősítette, hogy egy francia katonai repülőgép levegő-föld rakétával megsemmisített egy líbiai katonai repülőgépet csütörtökön, valamivel azután, hogy az leszállt Miszráta légitámaszpontján.

“A francia őrjárat AASM típusú rakétával levegő-föld csapást hajtott végre éppen azután, hogy a gép leszállt Miszráta légitámaszpontján” – mondta a szóvivő, aki szerint a Moammer Kadhafi erőihez tartozó gép megsértette az ENSZ által elrendelt repülési tilalmat.

A líbiai gépet a szövetséges erők egyik légtérellenőrző gépe, egy AWACS fedezte fel, s egy francia Rafale vadászgép semmisítette meg. A francia haderő egyébként mintegy 20 repülőgéppel vett részt csütörtökön a líbiai hadműveletekben. A megsemmisített repülő egy amerikai illetékes szerint G-2 Galeb típusú: ezek jugoszláv gyártmányú gépek, amelyeket szárazföldi célpontok támadására lehet alkalmazni.

Thierry Burkhard francia katonai szóvivő csütörtöki párizsi sajtóértekezletén azt közölte, hogy a francia légierő a csütörtökre virradó éjjel támadott egy líbiai “légi támaszpontot a partoktól 250 kilométerrel délre”, hogy gátat vessen a fegyverszállításoknak vagy zsoldosok beáramlásának Líbiába. Alain Juppé francia külügyminiszter pedig egy rádiónyilatkozatban úgy vélte: a nemzetközi koalíció légicsapásai Líbiában Kadhafi erői ellen nem fognak hónapokig tartani. Mint mondta, addig tartanak a hadműveletek, ameddig sikerül Kadhafi erőit semlegesíteni. “Hosszú lehet, de nem akarjuk elhúzni … Ez nem Afganisztán vagy Irak” – hangsúlyozta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.