Több ponton módosult a fővárosi parkolási rendelet

Több ponton is módosult Budapest parkolási rendelete. E szerint csak azok kaphatnak ingyenes parkolómatricát, akiknek nincs pótdíjtartozása; lakossági parkolási engedély és a védett övezetekbe érvényes lakossági behajtási, illetve várakozási engedély csak akkor adható ki, ha a kérelem beadásának időpontjában a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi, jogosulatlan parkolás miatt kiszabott, és nem vitatott parkolási díjkülönbözet és pótdíjtartozás.

A Belügyminisztérium a módosítások értelmében több behajtási engedélyhez jut. A Fővárosi Közgyűlés elfogadta Rogán Antal fideszes képviselő módosító javaslatát, mellyel növeli azon közterületek körét, ahol nem érvényesek a parkolómatricák.

Növelték a kiadható behajtási-várakozási engedélyek számát, ezek korlátlan ideig biztosítanak díjmentes parkolási lehetőséget Budapesten. Eddig a főpolgármester négyszáz ilyen engedélyt adhatott ki hat kezdeményezett szervezetnek, de 2011-re ezekre jelentősen megnőtt az igény. Így a Belügyminisztériummal bővítik azon hatóságok, intézmények körét, amelyek jogosultak ilyen engedélyre, és 100-zal 500-ra növelik a kiadható engedélyek számát. Az előterjesztés szerint a megnövekedett igény Magyarország soros EU-elnökségével függ össze.

Díjmentes parkolási lehetőséget a Budapesti Rendőr-főkapitányság, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Repülőtéri Rendőri Igazgatósága, az ORFK Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága, a Fővárosi Közterület-felügyelet és a Belügyminisztérium végrehajtó feladatokat ellátó szervezetei kaphatnak.

Nem lesz kötelező a bankkártyát is elfogadó automaták beszerzése, mivel a főváros tapasztalatai szerint kevesen élnek a bankkártyás fizetés lehetőségével, az önkormányzatnak viszont csak többletköltsége származik ebből. Korábban a IX. és a XIII. kerület egyes részein állítottak fel ilyen automatákat.

A parkolási társaságok adatai alapján a várakozási díjak 40-45 százalékát készpénzben, 10-15 százalékát parkolókártyával, 40-45 százalékát pedig a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszer használatával fizetik meg. Ezek alapján elfogadható, hogy a parkolójegy-kiadó automaták elérhetési távolsága növekedjen, így a várakozóhelyek 80 százalékától az eddigi 50 méter helyett 75 méteren belül legyenek elérhetőek – közölte György István.

Az ügyfélszolgálati irodák nyitva tartása is változott, a parkolási társaságok irodái egységesen, hétfői, keddi és csütörtöki munkanapokon 9 órától 17 óráig, szerdai munkanapokon 9 órától 18 óráig, pénteki munkanapokon pedig 9 órától 16 óráig tartanak nyitva.

Az elfogadott javaslat szerint felülvizsgálják a parkolási díjakat a pesti alsó rakparton, mivel a tapasztalatok szerint 100 százalékos kihasználtság helyett alig használják az autósok ezt a területet parkolásra.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.