A szövetségesek tripoli célpontokat lőnek Líbiában

A kormányerők már a nyugat-líbiai Miszráta legfontosabb kórházának környékén lövöldöznek, miközben a koalíciós csapatok harci repülőgépei katonai és polgári célpontokat támadtak a líbiai fővárosban, Tripoliban.

“A kormányerők harckocsijai közelednek a miszrátai kórházhoz, és ágyúzzák a környéket” – mondta a felkelők által irányított város kórházának egyik orvosa a Reuters brit hírügynökségnek.

Este Tripoli keleti részén nyolc robbanást lehetett hallani, és füstoszlopok szálltak fel az égbe – jelentették szemtanúk a Reutersnak. Ugyancsak robbanást történt egy Tripolitól 32 kilométerre keletre található katonai bázisnál is. A bázis már szombaton is célpontja volt a koalíciós erők első támadásainak.

Eközben Mahmúd Dzsebrílt bízta meg szerdán egy ideiglenes kormány megalakításával, miniszterek kinevezésével a líbiai lázadók által alakított nemzeti tanács, amely a Moammer Kadhafi rendszere elleni lázadás kitörése óta ellenőrzi a keleti országrészt. Dzsebríl 1952-ben született Líbiában. Egyetemi tanulmányait Kairóban végezte, közgazdasági és politológiai diplomát szerzett 1975-ben. Az Egyesült Államokban stratégiai tervezésből és döntéshozatalból doktorált, s előadásokat tartott és számos könyvet írt e témáról. 2009-ben elfogadott egy kormányzati megbízást, de később kiábrándult Líbia konzervatív vezetéséből.

Március 5-én kinevezték a lázadók alakította Líbiai Nemzeti Tanács válságbizottságának élére, hozzá kerültek a katonai és külügyek. Ő áll azoknak az erőfeszítéseknek az élén, hogy rávegyék a külföldi hatalmakat a tanács elismerésére legitim kormányként.

Dzsebril kijelölés egyelőre ideiglenes jellegű, mert nem lehet megalakítani a kormányt, amíg az ország megosztott. Ő még csak egy munkatestület vezetője egy átmeneti időszakban – mondta az al-Dzsazíra hírtelevízió értesülését kommentálva a felkelők szóvivője.

Háfiz Goga hozzátette azt is, hogy a kormány megalakításáról majd csak akkor lehet dönteni, ha a Nemzeti Tanács mind a 31 tagja ezt elhatározza. A tagok több mint fele azonban még a Kadhafi-erők által ellenőrzött vagy fenyegetett területen van, és biztonsági okból a nevüket sem árulták el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.