Líbia: Sokan meghaltak a nyugati légitámadás következtében

Amerikai repülőgépek mértek légicsapást vasárnap hajnalban líbiai célpontokra – jelentette be egy katonai szóvivő. Az összesen 19 bevetett repülőgép fő célpontjai az ellenség repülőterei és azok légvédelmi rendszerei voltak.

A bevetésben részt vett három B2-es lopakodó típusú gép is – mondta, hozzátéve, hogy egyetlen támadót sem ért találat az ellenség részéről.  A légicsapások halálos áldozatainak száma eléri a 64-et – közölte vasárnap egy líbiai egészségügyi tisztségviselő. Az állami televízió korábban azt jelentette, hogy a nyugati légicsapásokban 48-an meghaltak, és 150-en megsebesültek. “Sokan belehaltak sebesüléseikbe, ezért a halottak száma növekedett” – mondta az illetékes.

Az akciót a légierő és a tengerészgyalogság légiereje közösen hajtotta végre – mondta el a Stuttgartban berendezkedett amerikai Afrika Parancsnokság szóvivője a légicsapásról.

A 22 kiválasztott célpontból húszat eltaláltak, kettő esetében még folyik az elemzés. E célpontok Tripoli, Miszráta és Szirt városok közelében voltak – mondta James Stockman.

Hajnali légitámadásról számoltak be Bengázi lakosai is, de ők francia vadászgépekről beszéltek, és azt mondták, hogy a bombázás mintegy két órán át tartott. Helyszíne a várostól 35 kilométerre nyugatra volt, ahol most több tucat kiégett, szétroncsolódott tank, ágyú, rakétavető és egyenruhás emberi holttest hever. Néhány hulla teljesen elégett, másoknak a fején látszanak lőtt sebek – jelentette a francia hírügynökség al-Vajfíja településről.

A Bengáziból odavezető út zsúfolva van járművekkel, mert nagyon sokan akarják látni a helyet, ahol Kadhafi emberei vereséget szenvedtek. A harctéren még füstoszlopok emelkednek a levegőbe. Öt kilométerrel nyugatabbra a kormányerők jelei látszanak, de nem tesznek semmit. Bengáziba visszatért a nyugalom – írta a tudósító.

Izraeli sajtóértesülések szerint Kadhafi és családja, valamint a felső vezetés tagjai titkos föld alatti bunkerekben rejtőzködnek. Kadhafi már hetek óta komolyan készült a nyugati hadműveletre, ezért a harci helikoptereket és szárazföldi erőket sivatagi fedezékekben rejtette el, hogy minimalizálja sebezhetőségüket.

Miszrátai lakosok beszámolója szerint a nyugati harci gépek a várostól 7 kilométerre fekvő légi támaszpontot támadták, ahol a kormányerők vetették meg lábukat. Cáfolták az állami televízió azon jelentését, hogy a vadászgépek polgári célpontokat és üzemanyag-tározókat támadtak meg a városban. A Kadhafihoz hű erők egy része röviddel a légicsapások megindulása előtt elmenekült a körzetből.

A Tripolitól mintegy 200 kilométerre keletre fekvő várost két hete kerítették be a kormányerők. Szombaton kilenc ember vesztette életét a kormányerők támadásainak következtében. A kórházban már nem tudnak műtéteket végrehajtani, mert nincs érzéstelenítő szer. A súlyos anyagi károkat szenvedett városban három napja nincs vízszolgáltatás sem.

Az Egyesült Államok és szövetségesei létrehozták a légtérzárat Líbia felett és megállították Moammer Kadhafi erőinek előrenyomulását Bengázinál – jelentette ki vasárnap az NBC televíziónak Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke.

Mullen bejelentette, hogy az amerikaiak vezette légitámadás “kiiktatta” Kadhafi légvédelmét, csapást mért a repülőterekre és Kadhafinak a felkelők kelet-líbiai központját, Bengázit támadó erőire.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.