Líbia: Kadhafi fenyeget és hosszú háborút ígér

Mind Tripoliban, mind Bengáziban abbamaradtak vasárnap reggelre a nemzetközi koalíció támadásai Moammer Kadhafi ezredes katonai célpontjai ellen. Azok a lakosok, akik előző nap elmenekültek Kadhafi erőinek heves támadásai miatt, elkezdtek visszatérni.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország vezette nemzetközi koalíció erőteljes bombázásnak vetette alá szombaton Kadhafi erőit levegőből és tengerről egyaránt. Több mint 90-en veszítették életüket péntek este és szombaton a Kadhafi-párti fegyveres erők és a felkelők harcaiban az északkelet-líbiai Bengáziban. Kadhafi vasárnap “hosszú háborút” ígért, és kijelentette, hogy az egész líbiai nép fegyvert ragad és győzni fog.

“Végzünk minden árulóval és a keresztesek koalíciójának kollaboránsaival” – nyilatkozott a líbiai vezető telefonon az állami televíziónak. Kadhafi, akinek az arcát nem mutatták, csak a hangját lehetett hallani, elszántnak tűnt, és többször megismételte, hogy a “keresztesek koalíciója”, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország vezette országcsoport nem fogja őt távozásra kényszeríteni.

“Ez egy keresztes háború a muzulmánok, főként a líbiai nép ellen. Azt hiszik, meg tudják félemlíteni a líbiaiakat. Ezek csak terrorista eszközök, és csak a szárazföldi erők lesznek győztesek” – mondta.

“Elkerülhetetlenül vereséget fognak szenvedni. Nem lesznek képesek megadásra bírni népünket. Mindenkinek fegyvere van. Harcolni fogunk, ha folytatják az agressziót ellenünk” – tette hozzá. “Önök terroristák. Egy olyan nép ellen küzdenek, amely nem hívta önöket ide. Líbia pokollá változik ellenségei számára. Ez egy igazságtalan agresszió. Nem fogjuk elhagyni hazánkat, fel fogjuk szabadítani Líbiát” – folytatta.

“Nem fogjuk megengedni Amerikának, Franciaországnak és Nagy-Britanniának vagy a szövetséges erőknek, hogy élvezzék olajunkat” – hangsúlyozta. “Az összes líbiai város felkel, és végzünk minden árulóval, aki együttműködik Amerikával és a keresztesek koalíciójával. Mi fogunk életben maradni, és önök fognak meghalni. Kudarcot fognak vallani. Nem félünk. Győzelmünk elkerülhetetlen.Becsületünk védelmében hosszú háborúra készültünk fel. Önök vereséget fognak szenvedni, és ki fognak vonulni.”

Kadhafi közölte, hogy megnyittatta a líbiai fegyverraktárakat, és mindenkit felfegyvereznek, “automatafegyverekkel, aknavetőkkel, bombákkal” látnak el.

Több mint 90-en veszítették életüket péntek este és szombaton a Kadhafi-párti fegyveres erők és a felkelők harcaiban az északkelet-líbiai Bengáziban – közölték kórházi források és újságírók.

A Reuters tudósítója a város fő kórházának halottasházában vasárnap legkevesebb 24 holttestet látott, fegyveresek és civilek tetemeit, amelyek közül sok a felismerhetetlenségig összeégett, de további holttestek lehettek a hűtőkamrákban. Az egyik helyiségben nyolc Kadhafihoz hű fegyveres holtteste feküdt, a látogatók szerint hárman közülük csádi vagy nigeri zsoldosok voltak. Voltak köztük alig 8 éves gyerekek és hatvan év körüli idősebbek is.

Az egyik orvos azt mondta, hogy szombat éjszakáig 32 halottat és 66 sebesültet regisztráltak a kórházban.

A kórtermek zsúfolásig telve voltak férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel, akik a kormányerők támadásában sebesültek meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.