Francia harcigépek Líbia fölött

Rafale típusú francia harci repülőgépek szombaton kora délután felderítő repülésekbe kezdtek Líbia egész területe fölött – közölték Párizsban nem hivatalos francia katonai források. “A gépek nem ütköztek semmi ellenállásba.

A felderítés egész nap folytatódni fog. A gépek Saint-Dizier katonai repülőteréről szálltak föl, ahol általában állomásoznak” – mondták el az AFP francia hírügynökségnek. A Rafale típusú vadászgépeket bombázásra és a légtér védelmére is fel lehet használni. A francia gépek Bengázi fölött is átrepültek – jelentette a BFMT-TV francia tv-állomás.

Amerikai, európai és arab vezetők eldöntötték szombaton Párizsban, hogy azonnal katonai akciót indítanak Líbiában a polgári lakosság védelmében – jelentette be a francia elnök szombaton Párizsban. Nicolas Sarkozy ezt a Párizsban szombat délután rendezett válságértekezlet követően mondta, amelyet az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga tagjai az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának érvényesítése érdekében tartottak.

Kattintson a hirdetésre!

Tökéletesen elszántak vagyunk – mondta Nicolas Sarkozy, és hozzátette, hogy a szövetséges légierő máris megállította a Kadhafihoz hű erők Bengázi ellen indított támadását.

A francia elnök azt is kijelentette, hogy (Moammer) Kadhafi (líbiai vezető) még elkerülheti a legrosszabbat, ha teljesíti az ENSZ BT határozatát. Amint megszűnik az agresszió, megnyílik az ajtó a diplomácia előtt – mondta az elnök.

A Líbia felett köröző francia harci repülőgépek meg fogják akadályozni, hogy Kadhafi légi támadást intézzen Bengázi civil lakossága ellen – jelentette be a francia elnök, aki egyben a francia hadsereg parancsnoka is.

Hozzátette, hogy a Rafale típusú francia harci repülőgépeken kívül más gépek is készen állnak megvédeni a “civileket a tankokkal szemben”.

“Líbia jövője a líbiaiak kezében van. Nem akarunk helyettük dönteni. Az egyetemes lelkiismeret nevében avatkozunk be az arab országokkal együtt, amely nem tűrhet el ilyen bűntetteket” – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Sarkozy.

Angela Merkel német kancellár a szombati párizsi rendkívüli találkozón közölte, a világ jelentősebb hatalmai egységesek abban, hogy véget kell vetni az erőszaknak Líbiában, de megerősítette, hogy országa nem vesz részt a katonai beavatkozásban.

Berlin tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának csütörtöki szavazásán, amely jóváhagyta a líbiai légtérzár megteremtését.

Merkel ugyanakkor jelezte, hogy Németország kész arra, hogy az Egyesült Államok helyett ellássa az afgán légtér ellenőrzését az AWACS felderítő repülőgépekkel, így az amerikai gépeket bevethetik Líbiában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.