Azonnali katonai akció Líbia ellen, eldördült az első lövés

Líbiában egy francia harci repülőgép közép-európai idő szerint 17.45 körül megsemmisítette az első líbiai célpontot, egy katonai járművet – jelentette be a párizsi védelmi minisztérium szóvivője, Laurent Teisseire.

A repülőgépre nem lőttek rá, a megsemmisített katonai jármű típusa még nem világos. A szombati bevetésekben mintegy húsz harci gép vett részt eddig, főként Bengázi 100-150 kilométeres körzetében, ahol le akarják állítani Moammer Kadhafi erőinek előrenyomulását – mondta egy másik szóvivő, Thierry Burckhard ezredes a vezérkar részéről. Bejelentette azt is, hogy a líbiai vizekhez vezényelték a Charles de Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozót, amely vasárnap fut ki a tengerre Toulonból.

Amerikai, európai és arab vezetők ezt megelőzően eldöntötték Párizsban, hogy azonnali katonai akciót indítanak Líbiában a polgári lakosság védelmében – jelentette be korábban a francia elnök Párizsban. Tökéletesen elszántak vagyunk – mondta Nicolas Sarkozy a francia elnöki hivatalban rendezett válságértekezletet követően, amelyet az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga tagjai az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának érvényesítése érdekében tartottak.

A francia hadsereg parancsnokaként Sarkozy elmondta, a Líbia felett köröző francia harci repülőgépek célja megakadályozni, hogy Kadhafi légi támadást intézzen Bengázi polgári lakossága ellen.

Hozzátette, hogy a szövetséges légierő máris megállította a Kadhafihoz hű erők Bengázi ellen indított támadását és jelezte, hogy a Rafale típusú francia harci repülőgépeken kívül a szövetséges erők más gépei is készen állnak megvédeni a “civileket a tankokkal szemben”.

A Rafale típusú francia harci repülőgépek szombaton kora délután kezdtek felderítő repülésekbe Líbia egész területe fölött. “A gépek nem ütköztek semmilyen ellenállásba. A felderítés egész nap folytatódni fog. A gépek Saint-Dizier katonai repülőteréről szálltak föl, ahol általában állomásoznak” – mondták el katonai források.

Egy másik katonai forrás szerint öt gép vesz részt a bevetésben, köztük egy AWACS típusú radarfelderítő repülőgép.

A Rafale típusú, több célú vadászgépeket bombázásra, csapatok támogatására és a légtér védelmére is fel lehet használni. Sebessége a hangsebesség 1,8-szorosa, akciórádiusza nagy magasságban 1850 kilométer, a maximális fegyverterhelése 6000 kilogramm. A sorozatgyártását 1998-ban kezdték meg. Hét különböző típusú harci gép feladatainak ellátására alkalmas. Harci bevetésben még nem vett részt. Darabonként mintegy 50 millió euróba kerül. A francia állam 294-et rendelt belőle. Négy változatban készül, közülük az egyik a lopakodó altípus.

A líbiai állami televízió lépeket mutatott Tripoli repülőteréről, ahol több száz, zöld zászlót lengető, jobbára fiatalok, de nők és gyerekek is gyűltek össze a kifutópályákon, minden bizonnyal a reptér bombázásának megakadályozására. Hasonló élő pajzsot alakítottak ki Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása körül – jelentették külföldi tudósítók, akik közül mintegy ötvenet szervezetten elvittek a hatóságok a légitámadások valószínű célpontjaihoz.

“Líbia jövője a líbiaiak kezében van. Nem akarunk helyettük dönteni. Az arab országokkal együtt az egyetemes lelkiismeret nevében avatkozunk be, amely nem tűrhet el ilyen bűntetteket … Arab partnereinkkel megvédjük a polgári lakosságot egy rezsim gyilkos őrületével szemben, amely saját népét gyilkolva elvesztette minden legitimitását” – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Sarkozy. Hozzátette: “Azért avatkozunk be, hogy lehetővé tegyük a líbiai népnek, maga döntsön a sorsáról. Nem lehet őt megfosztani ettől a jogától erőszakkal és terrorral”.

A francia elnök ugyanakkor azt is kijelentette, hogy (Moammer) Kadhafi (líbiai vezető) még elkerülheti a legrosszabbat, ha teljesíti az ENSZ BT határozatát. Amint megszűnik az agresszió, megnyílik az ajtó a diplomácia előtt” – mondta az elnök.

Olaszország csak támaszpontokkal támogatja az akciót
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott líbiai légtérzár megteremtésében francia, kanadai és brit vadászgépek vesznek részt – értesült szombaton a francia BFMT televízió a Párizsban tárgyaló holland küldöttség tagjaitól. A katonai akcióról egyeztető párizsi rendkívüli találkozón Silvio Berlusconi olasz kormányfő elmondta, hogy országa egyelőre csak támaszpontok rendelkezésre bocsátásával támogatja a nemzetközi akciót, de szükség esetén kész részt venni a bevetésekben is.

A vadászgépek feladata egyelőre csak a felderítés, de parancsot kaphatnak arra is, hogy megakadályozzák a líbiai csapatmozgásokat.

Az amerikai erők felsorakoztak Líbia közelében, de egyelőre nem kapcsolódtak be a megindított katonai akcióba – közölték washingtoni források szombaton.

Angela Merkel német kancellár a szombati párizsi rendkívüli találkozón közölte, a világ jelentősebb hatalmai egységesek abban, hogy véget kell vetni az erőszaknak Líbiában, de megerősítette, hogy országa nem vesz részt a katonai beavatkozásban. Berlin tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának csütörtöki szavazásán, amely jóváhagyta a líbiai légtérzár megteremtését.

Merkel ugyanakkor jelezte, hogy Németország kész arra, hogy az Egyesült Államok helyett ellássa az afgán légtér ellenőrzését az AWACS felderítő repülőgépekkel, így az amerikai gépeket bevethetik Líbiában.

A NATO tagországai még nem állapodtak meg
Miközben a szombati párizsi nemzetközi válságtanácskozáson egyetértés született a katonai beavatkozásról, a NATO brüsszeli székhelyén a 28 tagország nagykövete továbbra sem jutott politikai megállapodásra a közös fellépés ügyében. Az Észak-atlanti Tanács már pénteken is nagyköveti szintű tanácskozást tartott Brüsszelben. Szombaton folytatták a “megfelelő NATO-fellépés” előkészítését, és úgy tudni, vasárnap szintén üléseznek majd a nagykövetek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.