Jemen: Szükségállapotot hirdettek, legalább 41 ember meghalt

Szükségállapotot hirdettek ki pénteken Jemenben, ahol az elnök lemondását követelő tüntetők közé lőttek a kormánypárti erők, és legalább 41 embert megöltek, két-háromszázat megsebesítettek. Szemtanúk beszámolói szerint a fővárosban, az Egyetem tér környékén lévő épületek tetejéről orvlövészek tüzeltek a több tízezer fős tömegre.

A tér a február 21-e óta megismétlődő tüntetések központja Szanaában. A 32 éve hatalmon lévő államfő, Ali Abdullah Szaleh ezredes a szükségállapot bejelentésekor azt állította, hogy rendőrök nem voltak a téren, ahol szerinte “állampolgárok csaptak össze tüntetőkkel”. Az áldozatok miatt “sajnálkozását” fejezte ki.

A szükségállapot rendelkezései közül az elnök azt emelte ki, hogy az egyszerű állampolgárok nem hordhatnak fegyvert.

Az ellenzék közölte, hogy a pénteki vérengzés után “nincs többé semmi lehetőség a kölcsönös megértésre a kormánnyal”.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a mészárlásra reagálva sürgette, hogy az országban vessenek véget az erőszaknak, és kezdjenek tárgyalásokat a politikai rendezésről. Párizs ennél messzebbre ment: a külügyminisztérium élesen elítélte a fegyveres támadást, és követelte, hogy a hatóságok védjék meg a békés tüntetőket. A nyilatkozat “a biztonsági erőket és felfegyverzett kormánypárti csoportokat” jelölte meg a támadás felelőseként.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.