Rétvári Bence: 2013-tól járási rendszer kistérségek helyett

A közigazgatás nagy átalakításának részeként 2013-ban lép életbe a kistérségeket felváltó járási rendszer, amely jobban igazodik az ország földrajzi, kulturális és egyéb adottságaihoz – erről Rétvári Bence, a közigazgatási és igazságügyi tárca államtitkára beszélt Gödöllőn.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) által rendezett kétnapos tanácskozás nyitónapján az államtitkár elmondta, hogy az átalakulást alapos előkészítés, az érintettek véleményének kikérése előzi meg. Így várják a MÖSZ és más hasonló önkormányzati tömörülések szempontjait is, amelyeket beépítenek majd a végleges koncepcióba.

Rétvári Bence kiemelte: az egyik sarkalatos szempont, hogy a jövő évben életbe lépő vármegyerendszer, illetve a majdani járási rendszer a jó állam szellemében egyenlő esélyt teremtsen az ország eltérő adottságú tájain születendő gyerekek számára az érvényesülésre, tompítsa az életút indulásánál a hátrányos helyzetből adódó különbségeket.

E célt szolgálja az is, hogy 2013-ban a most meglévő 99 kormányablak hálózata kibővüljön, s valamennyi járási székhelyen működjön ilyen intézmény, ahová a környéken lakók például anyasági támogatás, a családi pótlék igénylése, telepengedélyezés és más hasonló ügyekben fordulhatnak majd – tette hozzá.

Közlése szerint a vármegye, illetve a leendő járási rendszer mellett továbbra is működnek majd a megyei, a helyi önkormányzatok, lényegében a 3200 önkormányzat munkájára továbbra is számítanak. Kérdésre válaszolva az államtitkár azt közölte, egyelőre nem tudja megmondani, hogy összességében hány járási központ áll majd fel.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a korszerűbb közigazgatási rendszer kiküszöböli az elmúlt 20 év kormányainak azon hibáját, hogy az állam az önkormányzatok feladatkörét folyamatosan bővítette, miközben forrásokat vont el. Ennek következményeként az anyagi nehézségek kezelésére sok önkormányzat kötvényt bocsátott ki vagy hitelek felvételével adósságba verte magát. E nehézségek elkerülésére szükség van a feladatkörök újraosztására – szögezte le az államtitkár.

A tanácskozás csütörtökön a településüzemeltetés és a takarékos energiafelhasználás kérdéseinek áttekintésével folytatja munkáját.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.