KSH: 13,4%-kal nőtt az ipari termelés januárban

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest 13,4 százalékkal nőtt ez év januárjában, a munkanaphatástól megtisztított index 10,7 százalékkal emelkedett, míg az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 15,3 százalékkal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előzetesen, korábban közölt adat szerint 15,5 százalékkal bővült januárban az ipari termelés decemberhez képest, míg a kiigazítatlan adatok szerint az ipari termelés volumene 2010 januárjához képest 13,6 százalékkal nőtt.

A csütörtökön közölt adatok szerint az ipari kibocsátás januári több mint 13 százalékos – a decemberinél nagyobb mértékű – bővülésében az alacsony bázis és a munkanaphatás egyaránt érvényesül. Tavaly januárban éves összehasonlításban 3,5 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt, havi szinten pedig 8,8 százalékkal emelkedett a termelés.

A múlt évben az ipari termelés volumene 10,5 százalékkal volt magasabb, mint 2009-ben. Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 decemberében 8,5, munkanaphatástól megtisztítva 5,9 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest azonban a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 13,3 százalékkal esett vissza.

A múlt év azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés – 18,5 százalék – Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön, míg a legkisebb – 4,9 százalék – a Dél-Alföldön volt – tartalmazza a KSH összegzése.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.