Japán helyzet: helikopterekről hűtik vízzel a reaktorokat, tovább nőtt az áldozatok száma

A japán hadsereg helikopterei csütörtökön nagy mennyiségű vizet zúdítottak a múlt heti földrengés és cunami miatt katasztrofális helyzetbe került fukusimai atomerőmű két reaktorára, hogy így próbálják hűteni az ottani fűtőrudakat.

Az NHK japán közszolgálati tévécsatorna egyenes adásban mutatta a műveletet, amelynek során CH-47 Chinook típusú helikopterek repültek át az atomerőmű felett, s négy ízben 7500 liter tengervizet zúdítottak a létesítmény hármas, illetve négyes reaktorára. Egyelőre nem tudni, sikerrel járt-e a bevetés. A japán védelmi minisztérium közlése szerint egy-egy helikopter személyzete a radioaktivitás szintje miatt legfeljebb 40 percet tölthetett az erőmű térségében.

A japán hatóságok már szerdán is megpróbálkoztak egy hasonló akcióval, de akkor a túl nagy sugárzási értékek miatt fel kellett függeszteni a műveletet. A fűtőrudak hűtése létfontosságú. Gregory Jaczko, az amerikai Nukleáris Szabályozási Bizottság (NRC) vezetője szerdán azt közölte, hogy a japán erőmű egyik, a nukleáris fűtőanyag tárolására szolgáló pihentető medencéjében már egyáltalán nincs víz. Ha ez igaz, akkor semmi sem akadályozza az itt lévő fűtőrudak túlhevülését, s összeolvadását, ami pedig jelentős radioaktív szennyezést bocsájthat a levegőbe. A helikopterek által szállított vízzel részben ezt a pihentető medencét próbálják feltölteni (a tárolóhely a négyes reaktor épületének felső szintjén van), részben pedig a hármas reaktort akarják hűteni.

Az igazi megoldást azonban az jelentené, ha sikerülne helyreállítani az erőmű áramellátását: ez a múlt pénteki földrengés, majd cunami miatt szűnt meg, s emiatt (a hűtőrendszerek leállása nyomán) alakult ki a mostani, veszélyes helyzet a létesítményben. Ha újra lesz áram, akkor a szakértők szerint be lehet indítani a szivattyúkat, amelyek a reaktorokat és a fűtőrudakat tartalmazó pihentető medencéket vízzel töltik fel, s ezzel lehűtik. Az atomerőművet üzemeltető cég szóvivője csütörtökön közölte: az új áramvezeték szinte teljesen elkészült. A Kyodo japán hírügynökség pedig valamivel később azt jelentette, hogy délutánra részlegesen helyreállhat a Fukusima-1 atomerőmű áramellátása.

Közben a szigetország rendőrsége bejelentette, hogy meghaladja az ötezret a Japánt sújtó múlt heti földrengés és cunami azonosított halálos áldozatainak száma. A csütörtöki összegzés szerint 5178 halálos áldozatot követelt a katasztrófa, míg az eltűntek száma 8606. Az ezt megelőző, szerdai adatsorban 3771 halott szerepelt. Több mint 88 ezer ház és épület teljesen megsemmisült, vagy károsodott. Japánban még mindig mintegy 500 ezer ember tartózkodik különböző szükségszállásokon (iskolákban, önkormányzati épületekben), milliók vannak víz és áram nélkül. S a helyzetet csak nehezíti, hogy szerdán a természeti csapás által sújtott északkeleti körzetekben erős havazás volt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.