Bukarest: Többórás vita a román parlamentben az Orbánnak tévesen tulajdonított mondatok miatt

Többórás vita zajlott a román parlamentben az Orbán Viktornak tévesen tulajdonított mondatok miatt, az ellenzék elítélő nyilatkozatot is el akart volna fogadtatni a testülettel, a kérdés azonban függőben maradt. A román parlamentben szerdán vitatták meg az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amely megbukott, így a kormány a helyén maradt.

A bizalmatlansági indítvány vitája a késő esti órákig elhúzódott, mivel Puiu Hasotti ellenzéki liberális szenátor váratlanul azt indítványozta: a testület politikai nyilatkozatban ítélje el Orbánnak a határon túli magyarokhoz intézett március 15-i üzenetét.

Ez a javaslat többórás vitát gerjesztett. Victor Ponta, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke olyan mondatokat tulajdonított – egy téves román hírügynökségi jelentés alapján – Orbánnak, amely a magyar miniszterelnök március 15-i üzenetében nem szerepelt. Közben Emil Boc román miniszterelnök nyilvánosan közölte, hogy a magyar kormányfő üzenetében valóban nincs olyan kijelentés, amit az ellenzék neki tulajdonított (Erdély egykori elcsatolásának körülményeiről).

Az Orbán üzenetében nem szereplő gondolaton kívül a szociáldemokrata és liberális ellenzék kifogásolta Kövér László valóban elhangzott marosvásárhelyi kijelentését is a Székely Nemzeti Tanács autonómiatörekvéseinek jogszerűségéről, célszerűségéről és korszerűségéről.

Az egész vita az általános magyarországi politikát is célba vette, így az ellenzéki honatyák rosszallóan nyilatkoztak arról, hogy romániai magyar önkormányzati vezetők magyar állampolgársági esküt tettek. A magyar miniszterelnök személyét különösen támadták, így a szociáldemokrata Adrian Nastase volt román miniszterelnök kijelentette: a román hatóságoknak nem szabadna hagyniuk, hogy “Orbán Viktor Romániában kampányoljon”. A magyar felmenőkkel rendelkező Ludovic Orban liberális honatya elmondta: sokszor szégyellnie kellett magát amiatt, hogy őt is úgy hívják, mint a magyar kormányfőt. Calin Popescu Tariceanu volt liberális miniszterelnök is szükségesnek tartotta egy nyilatkozat elfogadását, amely “elítéli a magyar politikusok megnyilatkozásait”.

A román parlamentben a hangulatot az is felpaprikázta, hogy szerdán a román média sokat foglalkozott azzal a csíkszeredai esettel, melynek során Csibi Barna (egy helyi fiatalember, aki korábban egyebek között a Székely Gárdát akarta megalapítani) a székelyföldi város utcáján “történelmi ismeretterjesztő órának” álcázott akció keretében “felakasztotta” egy bitófára Avram Iancu román szabadságharcos bábuját. Ezt az akciót egyébként elítélte Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, valamint Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is. A román parlament végül nem jutott dűlőre az ügyben, a jelenlévők kis létszáma miatt nem is volt döntésképes, így berekesztették az ülést.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.