Megemlékezések március 15-én

Országszerte megemlékezéseket tartanak kedden az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulóján; az idei március 15-ének a közös ünneplés a jelszava.

A nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth Lajos téren, a Magyar Nemzeti Múzeumnál és a budai Várban lesznek az állami rendezvények.

Schmitt Pál köztársasági elnök részvételével a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 9 órakor kezdődik a zászlófelvonás. Ezt követően a térről ünnepi menet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, a menetet a katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység kíséri.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjénél 10 órakor mond ünnepi beszédet. Az eseményt a közszolgálati médiumok élőben közvetítik.

A múzeumtól 11 órakor újabb menet indul, mégpedig a budai Várba. Hagyományőrző huszárok mellett a Nemzeti Lovas Díszegység tart felvonulást. A Várban családi programok várják az érdeklődőket, míg az Országházban nyílt nap lesz 10-től 18 óráig.

Megemlékezések a nagyobb városkban
A megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban is több helyen koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak.

Győrben és Miskolcon ünnepi közgyűlést hívtak össze. Zalaegerszegen, Békésben és Hajdúszoboszlón ünnepi szentmisével kezdődnek a programok, Mátraverebélyen Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek mutat be szentmisét.

A parlamenti pártok is ünnepelnek
A parlamenti pártok közül az MSZP 12 órakor a fővárosi Pilvax közben Haza és szabadság címmel tartja rendezvényét, az eseményen Mesterházy Attila pártelnök mellett Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője mond beszédet.

A Jobbik a budapesti Deák térnél rendezi központi nagygyűlését. A koncerttel egybekötött ünnepségen felszólal Vona Gábor pártelnök, valamint Gyüre Csaba és Szegedi Csanád alelnök.

Az LMP a VIII. kerületi Teleki téren kezdi megemlékezését, ahol egy évvel korábban a párt tagjai fákat ültettek. Az eseményen beszédet mond Schiffer András frakcióvezető és Szél Bernadett, az országos választmány szóvivője, majd a jelenlévők kerékpárral körbejárják a fővárosban a márciusi 15-i történelmi helyszíneket. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.