Határontúli ünnep: Erdély, Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja

Erdély
Semjén Zsolt a székelyföldi városban az 1848-49-es szabadságharc és forradalom évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen kifejtette, hogy csak akkor van megmaradás, ha a nemzetépítés, az országépítés gondolata a közösségépítéssel is együtt jár.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, romániai kulturális miniszter arról beszélt, hogy az erdélyi magyarság számára a következő esztendők az önrendelkezésről, a régiókról, az autonómiáról szólnak, a magyarságnak ma ugyanúgy össze kell fognia, mint az 1848-as forradalom és szabadságharc idején.

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke úgy fogalmazott: egy a múltunk, a jövőnk is egy legyen! Egyúttal felszólította a Kárpát-medencei magyarságot, hogy legyen hű önmagához, vállalja sorsát, önazonosságát.

Felvidék
Szlovákia szinte minden, magyarok lakta városában és falvában megemlékeztek az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 163. évfordulójáról. Országos, központi rendezvényt a hagyományoknak megfelelően az idén sem tartottak.

A regionális történelmi emlékhelyek megkoszorúzását, a nagygyűléseket, a színes kulturális rendezvényeket gyakorlatilag mindenütt a különféle magyar szervezetek helyi csoportjai, illetve az önkormányzatok közösen szervezték. Néhány településen azonban a szervezők a Híd magyar-szlovák polgári párt képviselőit nem hívták meg a közös ünneplésre.

Pozsonyban ismét megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát, amely néhány éve a belvárosi Medikus kertben áll. Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen kultúrműsorral kezdődött az ünnepi megemlékezés, majd a résztvevők a Vámbéry téren álló 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharcos emlékműnél hajtottak fejet történelmünk nagy eseménye, és személyiségei előtt. A pozsonyi Petőfi-szobrot Rudolf Chmel, a szlovák kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettese is megkoszorúzta.

Vajdaság
Kiugróan sokan kérték a kedvezményes honosítást a Délvidéken; ez azt jelzi, a közösségnek fontos, hogy immár jogi köteléke is van a nemzeti összetartozásnak – jelentette ki a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Szabadkán. Németh Zsolt úgy fogalmazott: a délvidéki magyarság innovációja a magyar nemzetpolitika két legfontosabb tartópillére. A politikus azután beszélt erről, hogy a nemzeti ünnep alkalmából a kedvezményes honosítást kérők első csoportja letette állampolgári esküjét a szabadkai magyar főkonzulátuson.

Az államtitkár hangsúlyozta: innen szökkent szárba a közösségi autonómia, és itt fogalmazták meg először a kettős állampolgárság igényét is, amely a nemzeti összetartozás politikájának legfontosabb intézményévé vált. Németh Zsolt bízik babban, hogy a kedvezményes honosítás intézménye és az állampolgárság egy megerősödő magyar nemzet kiindulópontja lehet a jövőben.

Kárpátalja
Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség ezúttal Beregszászon tartotta központi rendezvényét. A Petőfi-szobornál összegyűlt tömeg előtt Gajdos István polgármester, az UMDSZ elnöke a többi között azt hangsúlyozta, hogy az általa irányított szervezet megerősítette pozícióit a tavaly őszi ukrajnai helyhatósági választásokon a kárpátaljai magyarság közigazgatási és kulturális központjának számító Beregszászon és környékén.

A megszokottnál nagyobb rendőri jelenlét mellett lezajlott ünnepségen felolvasták Ivan Balogának, a Kárpátalja megyei tanács elnökének a levelét, amelyben köszöntötte a kárpátaljai magyarságot a nemzeti ünnep alkalmából. A múlt hét végén Baloga még azt javasolta, hogy Beregszászon halasszák el a március 15-i rendezvényt, mert az szerinte nemzetiségi feszültséget idézhet elő, mivel egybeesik Kárpát-Ukrajna kikiáltásának 72. évfordulójának ünneplésével.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Munkácson, a város határában lévő emlékműnél tartotta központi rendezvényét, amelyen hagyományosan képviseltették magukat a ruszin szervezetek is. Ünnepi beszédében Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke kiemelte: a nemzeti ünnep az, amikor a nemzet a kiemelkedő teljesítményét ünnepli.

A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége Ungváron ünnepelt.

A megemlékezések helyszínein a Kárpátalján működő magyar külképviseletek munkatársai felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök határon túli magyaroknak címzett levelét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.