Kövér László: a határon túli magyarok delegáljanak képviselőket a magyar parlamentbe

Kövér László szerint az új alkotmány egyes kérdéseiről még nem döntöttek, azokról a kormánypárti frakciókon belül is lesznek viták. Az Országgyűlés elnöke a Duna Televízió Heti Hírmondó című vasárnapi műsorában a határon túli magyarok választójogával kapcsolatban azt mondta: számára szimpatikusabb megoldás lenne, ha saját képviselőket delegálnának a magyar parlamentbe.

A házelnök kiemelte: a két alternatíva közül, miszerint vagy csak pártlistára adhassanak le voksot azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs állandó magyarországi lakcímük, vagy saját képviselőket delegáljanak, neki az utóbbi a szimpatikusabb.

Ezzel a módszerrel nem “engednék be” a magyar belpolitikába a nem magyarországi lakhellyel rendelkező külhoni magyarokat – tette hozzá.

Kifejtette: mind a két elképzelés mellett és ellen vannak komoly érvek, de az első, a listás szavazásról szóló verzió azt a látszatot keltené, mintha a kormányoldalnak az lenne a fontos, hogy a magyar belpolitikát a határon túl élő magyarok szavazataikkal döntsék el. Hozzátette: meg is vádolják ezzel a Fideszt a baloldalról. A második elképzelésben számára az a szimpatikus, hogy a közösségek a maguk sajátos képviseletét tudnák megteremteni a magyar parlamentben.

Kövér László kiemelte: az új alkotmányban megszűnik a diszkrimináció, hogy aki nem rendelkezik állandó lakhellyel Magyarországon, azt kirekesztik a választójogból. Ezt a passzust eltörli az alkotmány, és ez automatikusan azt jelenti: akinek nincs állandó lakhelye Magyarországon, de magyar állampolgár, részt vehet majd valamilyen formában magyar választásokon.

A házelnök hangsúlyozta, a magyarországi kisebbségeknek is lesz parlamenti képviseletük, megoldják ezt a kérdést. Úgy vélekedett: a határon kívül és belül élő kisebbségek parlamenti képviseletének estében az unióban, vagy a szomszédos országokban már alkalmazott modellt vesznek majd alapul.

Kállai Ernő pénteki nyilatkozatára is reagált a házelnök. A kisebbségi ombudsman “pofátlanságnak” nevezte, hogy az új alaptörvényből a jogalkotók kihagynák az elmúlt két évtizedben már megszerzett kisebbségi jogokat; ha ez megtörténik, akkor szerinte a kormányzat kisebbségi és nemzetpolitikája hiteltelenné válhat.

Kövér László azt mondta: nem szívesen használná a biztosra azt a megfogalmazást, amelyet ő “meg merészelt magának engedni”. Annyit üzenne neki, hogy Kállai Ernő az Országgyűlés biztosa, kéretik “kellő tisztelettel” viselkedni. Szerinte az új alkotmányból nem következik leértékelés. Arról van szó – fűzte hozzá -, hogy egy hivatalba rendezik a tevékenységeket, egy biztos lesz, és lesznek helyettesei, köztük Kállai Ernő, aki továbbra is foglalkozhat a területével, amíg hivatali ideje tart.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.