Japán: A nemzet legnagyobb válsága a háború óta

A II. világháború óta most érte Japánt a legnagyobb csapás – jelentette ki vasárnap a nemzethez intézett beszédében Kan Naoto miniszterelnök, és összefogásra kérte a lakosságot. Ez próbatétel minden japán számára, de ő bízik abban – mondta a televízióban is közvetített beszédében -, hogy a nemzet elszántan felülkerekedik a földrengés, a szökőár és a nukleáris baleset okozta hármas tömegkatasztrófán, és újjáépíti az országot.

A kormányfő bejelentette, hogy hétfőtől áramkorlátozást rendelnek el a fővárosban és környékén, hogy megelőzzék az elosztó rendszer összeomlását és az országos áramkimaradást, és elektromossághoz juttassák a földrengés sújtotta körzetet.

A hideg északi országrészben a különféle források szerint kétmillió vagy akár 5,6 millió háztartásban nincs áram és 1,4 millióban víz. A Tokiót és környékét ellátó TEPCO áramszolgáltató vállalat rendkívüli helyzetekre vonatkozó terveinek megfelelően hétfőtől a háromórás időszakokat is elérő forgó áramszünet lesz.

Egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki 9-es fokozatúra módosított erejű földrengés, illetve az utána következő szökőár halálos áldozatainak a száma – közölte vasárnap a helyi rendőrség parancsnoka. Takeucsi Naoto úgy fogalmazott, hogy “a halálos áldozatok száma szinte bizonyosan tízezer fölé fog emelkedni” a földrengés sújtotta Mijagi prefektúrában. A hivatalos adatok az ország egész területére vonatkoztatva eddig háromezer halott vagy eltűnt személyről szóltak.

Edano Jukio kormányszóvivő egy sajtóértekezleten azt hangsúlyozta, hogy radioaktív szennyeződés nem fenyegeti a lakosságot, noha enyhén sugárzó gőzt kellett kiengedni egy meghibásodott atomreaktorból.

Védőzóna a Fukusima-1-es erőmű körül
A japán hatóságok a Fukusima-1-es erőmű körül 20 kilométeres védőzónát hoztak létre, s egy közeli, másik atomerőműnél is életbe léptettek hasonló, 10 kilométeres övezetre vonatkozó intézkedést. Mintegy 140 ezer embert telepítettek ki a térségből, s az illetékesek arra készülnek, hogy jódot osszanak az érintetteknek, így védve őket a radioaktivitás káros hatásától.

Egy japán tisztségviselő szerint mintegy 190 ember volt az erőmű 10 kilométeres körzetében, amikor ott megemelkedett a radioaktivitás szintje. 22 emberről bizonyosodott be, hogy sugárzást kapott. A földrengés, a cunami és az atomerőművi meghibásodások miatt országszerte mintegy 600 ezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét.

A nap folyamán el kellett rendelni a legalacsonyabb, egyes fokozatú – rendkívüli esemény miatti – készültséget egy újabb japán atomerőműnél. A japán hatóságok arról tájékoztatták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy az Onagava erőműnél a sugárzás szintje meghaladta az engedélyezett határértéket. A szivárgás okát keresik. A Fukusima-1-től több mint 100 kilométerre északra található erőmű három reaktora ellenőrzés alatt van.

Üzemanyaghiány van az országba
Komoly üzemanyaghiány alakult ki Japán földrengés sújtotta területein, és a jelekből ítélve a lakosság menekül a balesetet szenvedett atomerőmű térségéből – mondta el az MTI-nek a Magyar Nemzet helyszínen tartózkodó tudósítója, Lukács Csaba. Tokió körzetében a benzinkutak jelentős részét bezárták, és az autósok legfeljebb húsz litert tankolhatnak. Nem kizárt, hogy a földrengés és árvíz sújtotta térségben egyáltalán nincs már üzemanyag – vélekedett.

A pápa imádkozik az áldozatokért
XVI. Benedek pápa vasárnapi áldásosztásában elmondta, hogy imádkozik a földrengés áldozataiért, és dicséretesnek nevezte a méltóságot és bátorságot, amellyel a japánok a csapást fogadták. A Vatikán bejelentette, hogy 150 ezer dollárral támogatja az áldozatokat.

A magyar külügyminisztérium továbbra is azt javasolja, hogy a helyzet általános normalizálódásáig a magyar állampolgárok csak a feltétlenül indokolt esetben utazzanak a szigetországba.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.