Erősebb volt a pénteki földrengés Japánban mint korábban számították

A japán hatóságok szerint 9,0-es erősségű volt a pénteki földrengés Japánban, ahol korábban 8,8 erősségűnek mérték a földmozgást, míg az amerikai földrengésjelzők 8,9-es értéket adtak meg.

A meteorológiai hatóságok Tokióban vasárnap tették közzé a pénteki földmozgás erősségének a módosított adatát. A dpa német hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a világon évente mindössze egyszer történik ilyen intenzitású, azaz 8-asnál erősebb földrengés az utóbbi 100 esztendő statisztikai adatai alapján.

A potsdami földtudományi kutatóintézet (GFZ) szakértőjének adatai szerint átlagban évente 16-szor mozdul meg a föld 7-es vagy annál nagyobb erővel, 120 alkalommal 6-os vagy annál erősebb rengéssel, és ezer alkalommal 5-ös vagy annál nagyobb erővel. Mindez azt jelenti, hogy állandóan reng valahol a Föld, még lakatlan vidékeken is, de azt senki nem veszi észre, és annak nincs is hírértéke – vélte a szakértő.

A jelentés szerint további utórezgésekre lehet számítani a pénteki földmozgások térségében. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a 9-es erősségű földrengés mintegy 500 kilométer hosszúságú területet érintett, és ez roppant nagy feszültség-felhalmozódást okozott a környező szegmensekben, ami további földmozgásokat okozhat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.