Líbiai harcok: Kadhafi erői előretörtek az-Závijában

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők harckocsikkal, rakétákkal, harci gépekkel ellentámadást indítottak az ország keleti felét ellenőrzésük alatt tartó felkelők ellen. A halott város képét mutató az-Závijában szerdán egyre közelebb jutottak az ellenzék kezén lévő központi térhez.

Egy szemtanú kedden arról számolt be, hogy a békeidőben 200 ezer lakosú az-Záviját – amely a legközelebb van Tripolihoz – már visszafoglalták a kormányerők, utcáin harckocsik és harcjárművek dübörögnek, s vaktában lőnek házakra. Egy helyi lakos szerdai közlése szerint harci gépek és tankok kedden reggeltől késő estig támadták a várost, de annak egy része még a felkelőké.

“Több tucatnyi holttest fekszik az utcákon és a romok között. Nincs áram- és vízszolgáltatás, el vagyunk zárva a külvilágtól” – mondta az illető.

Egy tripoli kormányszóvivő is elismerte, hogy a város egy része még a lázadók kezén van. Számukat harminc-negyvenre becsülte.

Egy fegyveres felkelő azt mondta szerda reggel a Reutersnak telefonon, hogy a harckocsik elfoglalták a város egyes külső részeit és főutcáját. A tankok körülbelül 1500 méterre vannak tőlük. Az épületek tetején a hadsereg örvlövészei állnak lesben, és mindenkire lőnek, aki el meri hagyni otthonát.

A légitámadásokban lerombolták a fél várost – tette hozzá. Úgy tudja, a héten harcban meghalt Kadhafi líbiai vezető egy magas katonai rangban lévő unokatestvére, a hadsereg emiatt bombázta a várost. Meg akarták szerezni a tábornok holttestét, ami sikerült is nekik. Kedden hatvan lázadó megtámadott egy katonai támaszpontot az-Závijától 20 kilométerre, de nem tértek vissza, és semmit nem tudni a sorsukról – mondta a nyilatkozó felkelő.

Az-Závijában van az ország egyik legnagyobb olajfinomítója, amelynek egyik tisztségviselője közölte, hogy a heves harcok, a lövedékek közeli becsapódása miatt abba kellett hagyni a munkát az üzemben.

A líbiai harcok áldozatainak emelkedő száma, az éhínség veszélye és a menekültáradaté egyre inkább rákényszeríti a külföldi kormányokat a cselekvésre, de legtöbbjük tart attól, hogy elsőként szánja rá magát a büntetőintézkedések bevezetése után következő lépésre, vagyis a katonai műveletre. Barack Obama amerikai elnököt bírálatok érik óvatossága miatt.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter ezekre reagálva a Sky News brit hírtévének nyilatkozva kijelentette: nem az Egyesült Államoknak kell kezdeményeznie, hogy vezessenek be zárlatot Líbia légterében, és a bevezetésről a nemzetközi közösség támogatása alapján az ENSZ-nek kell döntenie.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.