Eurovíziós Dalfesztivál: Szerda délelőtt hallható először a magyar versenydal

Szerda délelőtt mutatják be az Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulóját. Először hangzik majd el a magyar versenydal is. A bemutatót élőben követheti a hirado.hu-n. [pullquote]UPDATE: Wolf Kati a magyar versenyző[/pullquote]

Idén ismét lesz magyar induló az Eurovíziós Dalfesztiválon. Szerda délelőtt 11 órakor derül ki, hogy ki ő és melyik dallal versenyez. A bemutatón a korábbi magyar indulók közül többen is ott lesznek. Többek között az eddigi legjobb eredményt elért Bayer Friderika, aki 1994-ben a “Kinek mondjam el vétkeimet” című dalával negyedik lett.

Szulák Andrea, Charlie, Nox, Rúzsa Magdi

A 2011-es düsseldorfi fesztivál lesz a tizenegyedik alkalom, hogy Magyarország is képviselteti magát az Eurovíziós Dalfesztiválon. Az elmúlt tizennégy évben Szulák Andrea, Delhusa Gjon, Szigeti Csaba, a V.I.P. együttes és Charlie is énekelt már a százmilliókat vonzó dalversenyen. A 2005-ös döntőn a NOX együttes a tizenkettedik helyig jutott a”Forogj világ” című számával. Rúzsa Magdi 2007-es minden várakozást felülmúló sikere után azonban a következő két év indulója, Csézy és Ádok Zoli nem jutott be a dalverseny döntőjébe. 2010-ben anyagi okok miatt Magyarország távol maradt a versenytől.

ABBA, Cliff Richard, Celine Dion

Az első Eurovíziós Dalfesztivált 1956-ban rendezték 7 ország részvételével a svájci Luganóban. A versenyt a közszolgálati televíziókat tömörítő Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szervezi. A győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd az Abba, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a The Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és Dana International. Napjaink egyik legelismertebb énekesnője, Celine Dion is indult az Eurovíziós Dalfesztiválon, akkor még svájci színekben.

Felhőkarcolóból lesz képernyő

Az idei versenyen, május közepén 43 ország képviselői és dalai versenyeznek Düsseldorfban. Tavaly ugyanis a német Lena Meyer-Landrut győzött Satellite című dalával, így Németország és az NDR német közszolgálati televízió rendezheti meg az idei döntőt.

A fesztivál szervezőbizottsága több helyszín közül választotta Düsseldorfot. Négy város – Berlin, Düsseldorf, Hamburg és Hannover – versengett a rendezés jogáért, a Rajna-parti település mellett végül – egyebek között – remek infrastruktúrája és 24 ezer férőhelyes arénája miatt döntöttek. Az idei verseny egyik szenzációjának ígérkezik, hogy a show-t a Thyssen felhőkarcolóra is kivetítik, vagyis az utcán ünneplő tízezres tömeg a világ legnagyobb tévéképernyőjévé váló épület falán nézheti majd a közvetítést.

“Érezd a szívverésed!”

Az idei verseny szlogenje „Feel your heart beat!”, azaz „Érezd a szívverésed!”. A logóban egy dobogó szív jelenik meg, amely többszínű fénycsíkokból épül fel. A színek a résztvevő országok zászlóinak színeit szimbolizálják. A logó ötletét a tavalyi győztes, Lena adta, aki, miközben az egyik műsorvezetővel beszélgetett, szívet formált az ujjaiból, hogy megköszönje a szavazók támogatását.

A feketepiacon árulják a jegyeket

Az idei, a düsseldorfi Esprit Arénában megrendezendő döntőre néhány óra alatt elkapkodták a 32 ezer jegyet, amelyek ára 89 euró (25 ezer forint) és 189 euró (53 ezer forint) között mozgott. Jegyüzérek később több száz euróért árulták a belépőket az eBay-en és más fórumokon. A szervezők szerint a május 14-i döntőre és az előző napi főpróbára már januárig több jegyet adtak el, mint a 2010-es oslói versenyre összesen. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.