EBESZ: még vannak problémák a magyar médiatörvénnyel

Az EBESZ szerint a magyar médiatörvény a módosítások dacára továbbra is sérti a szervezet sajtószabadsággal kapcsolatos ajánlásait. Úgy vélik, a törvény túl nagy hatalmat ruház a médiatanácsra és a médiahatóságra.

“A törvényi szabályozással még mindig vissza lehet élni az alternatív és eltérő hangok elhallgattatása céljával Magyarországon, az Európai Bizottság kérésére elfogadott módosítások ellenére” – írta Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-képviselője közleményében kedden. A képviselő szerint a magyar médiatörvény módosításaiban nem tükröződnek azok az ajánlások, amelyeket február 28-án elküldött a magyar kormánynak, de – hangsúlyozta – hivatala kész további segítséget nyújtani Magyarországnak.

“A törvény szokatlanul széles körű hatalmat ruház a politikailag homogén médiahatóságra és médiatanácsra, lehetővé téve, hogy az egész média tartalmát ellenőrizze. Azonos elvek alapján szabályozza a sugárzott, nyomtatott és internetes médiatartalmat. Kulcsfontosságú fogalmakat nem határoz meg. Megköveteli az egész média regisztrálását a médiahatóságnál. A szabálysértéseket magas bírságokkal bünteti. Nem garantálja a közszolgálati média politikai függetlenségét” – sorolta a kifogásait a dokumentumban Mijatovic. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.