Líbia: Kadhafi egyezkedne távozásáról, az ellenzék hagyná futni

A felkelés által szorongatott Moammer Kadhafi líbiai vezető keresi a módját annak, miként állapodhatna meg távozásáról a lázadókkal – értesült az al-Dzsazíra arab hírtévé és két arab lap; az értesülést líbiai hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Az al-Dzsazíra úgy tudja, Kadhafi javasolta a felkelőknek a parlament ülésének összehívását, amelyen kidolgoznák, hogy bizonyos garanciák fejében miként mondana le a hatalomról. A katari hírtévé tanácsbeli forrásaitól úgy értesült, Kadhafi lemondásáért cserébe személyes, illetve családja biztonságára vonatkozó garanciákat kért, és ígéretet arra, hogy nem állítják bíróság elé.

A csatorna szerint az arab országot több mint négy évtizede vezető Kadhafi a felkelők kezén lévő keleti országrészt irányító ideiglenes tanácsnak – vagyis minden bizonnyal a Bengáziban megalakult Líbiai Nemzeti Tanácsnak – tette az ajánlatot.

Az al-Dzsazíra tudósítóját Bengáziban úgy tájékoztatták, hogy a tanács elutasította az ajánlatot, mert az Kadhafi “méltóságteljes visszavonulásával” érne fel, amely sértené a Kadhafi-rendszer áldozatainak emlékét.

A londoni kiadású as-Sark al-Avszat című napilap és az egyesült arab emírségekbeli al-Bajan című újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva szintén arról számolt be, hogy Kadhafi keresi a módját a távozásáról szóló megegyezésnek.

A Reuters brit hírügynökség a tanácshoz közelálló forrásból úgy tudja, az egyik javasolt megoldás szerint Kadhafi átadná a hatalmat a parlament elnökének és “bizonyos garantált pénzösszeg” fejében elhagyná az országot. A forrás szerint a pénzkérdés a tanács szemében komoly akadálya az esetleges egyezségnek. A tanács egyik szóvivője közölte, hogy nem tud ilyen ajánlatról.

Dzsádallah Azúz at-Talhi volt líbiai miniszterelnök, az eddigi líbiai hatalmi elit befolyásos tagja hétfőn az állami televízióban a felkelés fellegvárának számító Bengázi öregjeit nemzeti párbeszédre szólította fel a vérontás megállítása érdekében.

A Reuters szerint ez az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy Kadhafi esetleg kész lenne kompromisszumot kötni a lázadókkal, a felhívásnak az állami televízióban történt közzététele pedig arra utal, hogy a líbiai vezetés hivatalosan támogatja.

Ha Kadhafi lemond és elhagyja Líbiát, az ellenzék nem állítja bíróság elé

Ha Kadhafi, Líbiai jelenlegi vezetője lemond, és elhagyja az országot, az ellenzéki felkelők nem indítanak ellene bírósági eljárást – jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek kedden a Líbia keleti felét irányító felkelők ideiglenes vezető testülete, a Líbiai Nemzeti Tanács. “Mi egyértelműen azt szeretnénk, ha véget érne a vérfürdő, de ehhez előbb (Kadhafinak) le kell mondania, és el kell hagynia országot. Ha így tesz, nem indítunk ellene büntetőeljárást” – mondta a szervezet képviseletében Musztafa Abdel-Dzsalíl volt igazságügy-miniszter.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.