Görögországot drasztikusan három fokozattal minősítette le a Moody’s

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal mélyen spekulatív szintre minősítette le az euróövezeti tag Görögország államadósságának eddig sem befektetésre ajánlott besorolását hétfőn a Moody’s Investors Services a görög költségvetési konszolidációs program végrehajtási kockázataira hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő hétfői londoni bejelentése szerint a görög kormánykötvények adóskockázati besorolása az eddigi “Ba1”-ről – a “Ba2” és a “Ba3” fokozatok kihagyásával – “B1”-re romlik. Az új osztályzat kilátása is további leminősítés lehetőségére utaló negatív.
A hitelminősítő december 16-án vette felülvizsgálat alá a görög államadósságot, és a hétfői meredek leminősítés ennek a felülvizsgálatnak az eredménye. A görög szuverén besorolás a Moody’s listáján immár négy fokozattal marad el a még befektetési ajánlásúnak tekintett “Baa” sáv alapszintjétől, a “Baa3”-tól. Magyarország államadósságát a nagy nemzetközi hitelminősítők egyaránt e befektetési ajánlású alapszinten tartják nyilván, vagyis a magyar adóskockázati besorolás jelenleg négy fokozattal jobb a Moody’s új görög besorolásánál.

A cég a hétfői leminősítéshez fűzött indoklásában kiemelte, hogy továbbra is “igen ambiciózus” konszolidációs intézkedésekre és szerkezeti reformokra van szükség a görög adósságmutatók stabilizálásához, és ezeknek az intézkedéseknek a megvalósítási kockázata az eddig elért eredmények ellenére is “jelentős”.

Emellett továbbra is komoly nehézségekbe ütközik a görög államot megillető bevételek beszedése, mivel változatlanul gyenge az adóbehajtási mechanizmus. A Moody’s szerint az adóbeszedés hatékonyságának javítását célzó tervek megvalósítását érdekcsoportok ellenállása, valamint a megfelelő képesítésű szakembergárda hiánya is nehezíti. A hitelminősítő szerint ezenkívül megvan annak a kockázata is, hogy a hivatalos pénzügyi támogatásokat az IMF és az EU 2013-tól – a jelenlegi támogatási program kifutása után – olyan fizetőképességi kritériumokhoz köti, amelyeknek Görögország esetleg nem fog megfelelni, és ez akár a görög adósságállomány kényszerű átstrukturálását is eredményezheti. Ez utóbbi fejlemény bekövetkeztét nagy londoni befektetési és elemző házak szakértői szinte biztosra veszik.

A Capital Economics, a City egyik vezető befektetési és pénzügyi tanácsadó csoportja minapi elemzésében azt írta, hogy Görögország továbbra is “meglehetősen veszélyes állapotban van”, és a görög adósságtörlesztés átstrukturálása “gyakorlatilag elkerülhetetlen”. A ház szerint a fő kérdés valójában az, hogy az uniós döntéshozók korlátozni tudják-e majd a térség egészét fenyegető dominóhatást, ha Görögország törlesztésképtelenné válik. Görögország adósosztályzatai mindhárom nagy hitelminősítőnél – Fitch Ratings, Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s – a befektetésre ajánlott szint alatt, a “bóvli” kategóriában vannak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.