Líbiai harcok már 6000 áldozattal

A líbiai kormányellenes tüntetések elleni fellépések halálos áldozatainak száma elérte a 6 ezret, ebből csak Tripoli városában 3 ezren vesztették életüket – közölte szerdán Párizsban az Emberi Jogok Líbiai Ligája nevű szervezet szóvivője. “Az áldozatok száma az egész országban 6 ezer, amelyből 2 ezren Tripoliban, 2 ezren Bengáziban, ezren pedig más városokban”, Zavíjában vagy Zentenben (haltak meg) – mondta Ali Zeidan, az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH) nevű nem kormányzati szervezet párizsi székhelyén tartott sajtótájékoztatóján.

Moammer Kadhafi líbiai vezető párizsi emigrációban élő egykori protokollfőnöke eközben annak a véleményének adott hangot, hogy a diktátor Tripoliban van, de ott állandóan lakóhelyet vált, “soha nem fog külföldre távozni és végig harcolni fog”.

Egyesült Államok: a repüléstilalmi övezet megteremtése támadást jelentene

A líbiai felkelőket védő repüléstilalmi övezet létrehozásának líbiai terület elleni támadással kellene kezdődnie – figyelmeztetett szerdai washingtoni kongresszusi meghallgatásán Robert Gates amerikai védelmi miniszter. Gates ugyanakkor rámutatott, hogy ha Barack Obama elnök – mint az amerikai haderő főparancsnoka – elrendelné, hogy teremtsék meg a légi fedezetet a Moammer Kadhafi líbiai vezető ellen harcoló erők számára, akkor a Pentagon képes lenne ennek végrehajtására.

A védelmi miniszter elmondta, hogy a támadás célja az észak-afrikai ország légvédelmének megsemmisítése lenne. Hangsúlyozta, hogy a “nagy országban” végrehajtandó “nagy művelethez” több repülőgépre lenne szükség, mint amennyit egyetlen repülőgép-hordozón van. “Nevezzük nevén a dolgokat. A repüléstilalmi övezet megteremtése egy Líbia elleni támadással kezdődik, amely megsemmisíti a légvédelmet, azután lehet csak a gépeket az ország felett reptetni anélkül, hogy amiatt aggódnánk, hogy a srácainkat lelövik” – szögezte le Gates.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.