Visszamenőleg ellenőrizhetik a magánnyugdíjpénztárakat

A Kormányzati  Ellenőrzési Hivatal  (Kehi) visszamenőleg vizsgálhatja  a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását és a működési költségeiket; jövő tavasztól létrejöhet az egyéni tb-számla. Az Országgyűlés hétfőn 296 igen és  58 nem szavazat mellett fogadta el az ezeket szabályozó, a Nyugdíjreform  és Adósságcsökkentő Alappal, valamint  a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról szóló törvénymódosítást.  A jogszabály felhatalmazást ad a Kehi-nek, hogy ellenőrizhesse az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magánpénztártagok portfólióját képező eszközöket, és azok átadását az államnak
A hivatal feladatának ellátásához megismerhet ágazati  titkokat és a törvény külön szabályt állapít meg a Kehi  által az ellenőrzés lefolytatása  során megismert személyes adatok kezelésére.

Selmeczi  Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott a törvénymódosítás parlamenti  vitájában elmondta: a Kehi vizsgálja az átadás-átvétel  folyamatát, az  átadott vagyont, a befektetési döntéseket,  visszamenőleg ellenőrizheti a működési költségeket  és azt, hogy a magánpénztárak miként fektették be korábbi  tagságuk vagyonát.

A törvény értelmében a Pénzügyi Szervezetek Állami  Felügyeletének (PSZÁF) együtt kell működnie a Kehivel, és adatokat kell szolgáltatnia számára  az ellenőrzésekhez.

A törvény  emellett rendelkezik arról is, hogy a PSZÁF a társadalombiztosítási  (tb) egyéni számla teljes körű kialakítása érdekében az általa kezelt és nyilvántartott  adatokat 2011. december 1-től legkésőbb 2012. március 31-ig adja át az egyéni számla alapját  képező egyéni nyugdíjnyilvántartás  kezeléséért felelős államigazgatási  szerv részére.

A törvény pontosan meghatározza az egyéni számla tartalmát  is, amelyet a kormány által kijelölt államigazgatási szerv  vezet.

Kimondták azt is: az ütemezett visszaléptetés és vagyonátadás  helyett a magánnyugdíjpénztáraknak egy lépcsőben kell majd visszaadniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak az állami rendszerbe átlépő tagok portfóliójában lévő eszközöket.

A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lét hatályba.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.