Líbia: Átmeneti kormányt alakított Kadhafi ellenzéke az ország keleti részén

Átmeneti kormányt alakított Moammer el-Kadhafi  líbiai elnök ellenzéke az ország keleti részén fekvő,  a tüntetők kezén lévő Bengázi városban, és az ideiglenes  kabinetet azonnal támogatásáról  biztosította Líbia washingtoni  nagykövete és ENSZ-beli hivatalos  képviselője. Az átmeneti  kormány megalakulását Dzsalil volt líbiai  igazságügyi miniszter  jelentette be a Kurina című, Bengáziban kiadott  újság internetes  felületén szombaton késő este megjelent  nyilatkozatában.  A volt tárcavezető közölte, hogy az átmeneti kormány “a  keleti térség átmeneti vezetőinek” találkozója alkalmával  alakult meg  Bengáziban, s összetételét vasárnap hozzák  nyilvánosságra a Kadhafi  elleni lázadás kiindulópontjául  szolgáló kikötővárosban.

Dzsalil  szerint az átmeneti kabinet tagjai között vannak a  “felszabadított”  nyugati városok, így Miszráta és az-Závija képviselői,  de  több tárca élére nem jelölnek ki senkit, amíg Tripoli és  a többi,  nyugati, illetve déli város fel nem szabadul. Musztafa  Muhammed Abdel  Dzsalil hangsúlyozta, hogy Líbiának egységes  országnak kell maradnia.  “Líbia szabad, s fővárosa Tripoli”  – szögezte a politikus, aki  igazságügyi miniszter volt Kadhafi  kormányában, de hétfőn lemondott,  tiltakozva a hatóságok  által alkalmazott túlzott erőszak ellen.

Dzsalil  hangsúlyozta, hogy a Bengáziban megalakult kabinet nem teszi  felelőssé  Kadhafi törzsét az emberi veszteségekért, és az országban  történt bűncselekményeket kizárólag Moammer el-Kadhafi terhére  rója. A  líbiai elnök uralkodása idején erősen támaszkodott  a hozzá közeli, de  piciny törzsre, a Kadadfára. A törzsbeliekből  kerültek ki a hadsereg  elitalakulatainak a katonái, és e törzs  tagjai szavatolták az elnök és a  kormány biztonságát.

Az  átmeneti kormányt azonnal támogatásáról biztosította Ali  Audzsali,  Líbia washingtoni nagykövete, aki már korábban lemondott  arról, hogy a  Kadhafi-rendszert képviselje az Egyesült Államokban.  Mint mondta:  támogatja a Dzsalil által alakított ideiglenes  kabinetet, amely szerinte  egész Líbia kormánya. Hozzátette,  hogy Dzsalil “nagyon tisztességes”  ember, s reményét fejezte  ki, hogy az ideiglenes kormány elnyeri a nép  és a nemzetközi  közösség támogatását. Kisvártatva Ibrahim Dabbasi, Líbia  ENSZ-nagykövete közölte, hogy “elvben támogatja” az ideiglenes  kabinetet, de az ENSZ-küldöttség több információt próbál  beszerezni a  Dzsalil-kabinetről

Barack Obama  amerikai elnök kijelentette szombaton, hogy Moammer  el-Kadhafi  líbiai vezetőnek “most” kell távoznia a hatalomból, mert  elvesztette  legitimitását. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai  elnök Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetéskor  mondta ezt. “Ha egy ország vezetője csak a népével szembeni  tömeges  erőszak alkalmazásával tud hatalmon maradni, akkor  elvesztette  legitimitását, és azt kell tennie, ami jó országának,  vagyis most kell  távoznia” – mondta Obama. Hillary Clinton amerikai  külügyminiszter is  úgy nyilatkozott, hogy Kadhafi “elvesztette  az emberek bizalmát, és  mennie kell, további vérontás és  erőszak nélkül”.

A Sky News hírtelevízió  úgy értesült, hogy Tony Blair volt brit  miniszterelnök – aki  jelenleg az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült  Államok és  Oroszország közös közel-keleti békemegbízottja – pénteken  beszélt telefonon Kadhafival, s arra figyelmeztette őt, hogy  utolsó  esélye van a líbiai helyzet békés rendezésére. Hozzátette,  hogy  amennyiben Kadhafi nem él ezzel a lehetőséggel, és nem  rendezi békés  úton nézeteltéréseit ellenlábasaival, akkor  a NATO beavatkozhat  Líbiában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.