Két héten belül akár 400 forint fölé nőhet a benzinár

Ha a spekuláció és a földközi-tengeri politikai bizonytalanság miatt tovább emelkedik a kőolaj ára, és gyengül a forint a dollárhoz képest, két héten belül átlépheti a 400 forintot az üzemanyagok literenkénti ára a magyar piacon, az viszont bizonyos, hogy a jövő héten ismét emeli az árakat a Mol. Az emelés 4-5 forint is lehet, de szakértők szerint, ha a Mol minden tényezőt figyelembe venne a nagykereskedelmi árak alakításánál, akkor 10 forintos növekedés sem lenne elképzelhetetlen. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, a 400 forintos ár nagyon közel van, ezt akár a következő egy-két héten is elérhetik az üzemanyagok.

Ugyanígy látja a folyamatokat Tarjányi Dániel, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank Magyarországi Fióktelepe vezető kereskedője is. Hegedűs ugyanakkor úgy vélte, ha a piacok megnyugszanak, akkor amilyen gyorsan nőtt az üzemanyagok és a kőolaj ára, ugyanolyan gyorsan csökken is majd, és a hordónkénti ár ismét tartósan 100 dollár körül lesz. Tarjányi kifejtette, hogy a több arab országban kialakult konfliktusok miatt nagyon nagy a bizonytalanság a világpiacon. Ha ez tovább tart, akkor hamarosan tartósan 120 dollár, vagy e fölötti lesz egy hordó olaj ára, s utána már a 140 dolláros szint következik.

Hegedűs Miklós elmondta: az ár döntően attól függ, hogyan alakulnak a líbiai események, s meddig marad fönn a bizonytalanság a térségben. Jóllehet Líbia a világ kőolajtermelésének csupán mintegy 2 százalékát adja, a feszültség nem kedvez az áraknak, amelyeket a negatív várakozások, az ellátással kapcsolatos félelmek és az ezzel összefüggő spekuláció tovább emelhetnek. Hozzátette azonban, hogy szerinte a helyzet előbb-utóbb javulni fog, s akkor megnyugszanak a piacok is.

Tarjányi kifejtette, Líbia, Marokkó és Egyiptom is nagyon “kényes helyek” ebből a szempontból, s ha a konfliktus átterjed Bahreinre, ahol amerikai hadihajók is állomásoznak, akkor újabb fejezetéhez érkezik a válság és lendületet kap áremelkedés. Hiszen, ha ott gyengül az amerikai jelenlét, akkor veszélybe kerülhet a térségben húzódó olajvezetékek biztonsága is. A magyarországi üzemanyag-árakra azonban nemcsak ez hat, hanem az is, hogy miképp alakul a forint/dollár árfolyam. Sok függ attól, hogyan értékeli a piac a jövő héten bejelentendő reformlépéseket. Ha elegendőnek és jónak tartják a kormány intézkedéseit, akkor a forintpiac megnyugodhat, ám ha nem, akkor tovább gyengülhet a magyar valuta, ami tovább nyomja felfelé az üzemanyagárakat.

A héten a Mol bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Ezzel a benzin átlagára 364-365 forintra, a gázolajé pedig 362 forintra nőtt. Mivel a kutaknál akár 30 forintos árkülönbségek is vannak, már most van olyan töltőállomás, amelyik majdnem 400 forintért adja az üzemanyagok literjét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.