A gördeszkás magyar pap gyakorlópályát építtet a fiataloknak

Rédicsen és Lentiben is egy-egy gördeszkapálya  építése indul Lendvai Zoltán rédicsi plébános kezdeményezésére,  aki  tavaly nyáron gördeszkás mutatványával világhírre  tett szert. Zoltán  atya az MTI-nek elmondta: nemrég egy barátjával  a szlovéniai Lendván  felkeresték azt a céget, amelyik eddig  Európa-szerte már mintegy 200  könnyűbeton gördeszkapályát  tervezett és épített. A cégvezetőkkel  történt kapcsolatfelvétel  után a napokban elkezdték a tervezést és  hamarosan indul  a kivitelezés is mindkét településen. A könnyűbeton  elemekből  épülő pályák költségének jelentős részét a szlovén társaság  magára vállalta.

Rédicsen  és Lentiben is egy-egy kézilabdapálya méretű  betonozott-aszfaltozott  placcon épül fel rövidesen a gyakorlóterep a  helyi önkormányzatok  által kijelölt területen. A lendvai cégnek ez a két  pálya  lesz egyben a magyarországi referenciamunkája is. Lendvai Zoltán  azt mondta: régóta ígérte a gyerekeknek, hogy segít gyakorlóhelyet  találni számukra. Ezzel a kezdeményezésével szeretne örömet  szerezni és  sportolási lehetőséget is biztosítani a környékbeli  fiataloknak, akiknek  egyébiránt a világhírét is köszönheti.

Tavaly  nyáron került fel a világhálóra az a róla készült felvétel,  amelyen az ifjabbakat is meghazudtoló ügyességgel mutatta be  gördeszkás  produkcióját. Az internet révén a katolikus plébános  mutatványát néhány  hét alatt több millióan látták, a  felvétel Brazíliától Oroszországig, a  legnagyobb hírügynökségektől  a neves világlapokig és televíziós  társaságokig bejárta  a földkerekséget.

A kommentelők körében  is gyorsan népszerűvé vált és elismerést  kiváltó videónak  köszönhetően a Zala megyei Rédicsen és 11 környékbeli  településen  szolgáló plébános egyebek mellett szerepelt a Reuters vagy  az  AFP hírügynökség beszámolóiban, vezető hírként a brit BBC  és az  amerikai CNN honlapján, de német, orosz, spanyol, portugál,  olasz,  francia vagy éppen török nyelvű weblapokon, televíziókban,  heti- és  napilapokban közölték a róla szóló hírt és képeket.

A  váratlan karrierről korábban az MTI-nek elmondta: már csak azért  is  tűnik szinte hihetetlennek, mert nem a bulvármédia tette  híressé a  gördeszkázó plébánost. Ráadásul a kommentálók  túlnyomó többsége  elismeréssel méltatta a fellépését,  mert mindenütt és mindenkinek azt  hangsúlyozza: nem azért  állt a gördeszkára, hogy produkálja magát. Hite  szerint ugyanis  a játékon át vezet az út a fiatalok szívéhez, akik  ezáltal  az egyházi tanításokhoz is közelebb kerülhetnek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.