A 3D-s filmek segítették rekordbevételhez a globális filmipart

A háromdimenziós technikával készült mozifilmeknek, valamint az ázsiai és csendes-óceáni térség kedvező eredményeinek köszönhetően 31,8 milliárd dolláros (közel 6300 milliárd forintos) rekord összbevételt érte el tavaly a globális filmipar. A rekord az előző évi eredményhez képest 2010-ben 8 százalékos növekedést mutat világviszonylatban. Az észak-amerikai mozik összbevétele tavaly csupán 10,6 milliárd dollár (2100 milliárd forint) volt. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben ugyanakkor 21 százalékkal emelkedtek a jegybevételek, ami jelentős részben a kínai mozilátogatóknak köszönhető – közölte az Amerikai Mozgófilm Szövetség (MPAA).

A kedvező pénzügyi eredmények ellenére a szakembereket aggasztja, hogy Észak-Amerikában 2010-ben 5 százalékkal kevesebb jegyet adtak el, így csupán 1,34 milliárd belépő fogyott. A dolog iróniája – jegyezte meg az MPAA közleménye -, hogy a mozilátogatók száma az előző évhez képest kissé emelkedett, ám ők kevesebb filmre ültek be.

Az észak-amerikai boxoffice-bevételeket az is kozmetikázta, hogy az átlagos jegyár a 2009-es 7,5 dollárról (1480 forint) 2010-ben 7,89 dollárra (1560 forint) emelkedett, így a mozik látogatottságának visszaesése nem volt olyan szembeszökő.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.