Líbiai helyzet: Minket nem kértek fel katonai beavatkozásra

Magyarország nem kapott semmiféle felkérést az esetleges katonai beavatkozásra a líbiai eseményekkel kapcsolatban – közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, kérdésre válaszolva. A tárcavezető az EU védelmi minisztereinek informális találkozója előtt tartott tájékoztatón hangsúlyozta, az ülés hivatalos napirendjén ugyan nem szerepel az észak-afrikai helyzet megvitatása, de nagyon valószínű, hogy a tanácskozáson szó lesz a fejleményekről; ugyanakkor kizárt, hogy bármiféle döntés szülessen ebben a kérdésben.

A magyar és külföldi újságírók részvételével megtartott tájékoztatón a miniszter arra a felvetésre válaszolva, miszerint Brüsszelben olyan hírek is terjednek, hogy néhány uniós tagállam felkérést kapott volna katonai szerepvállalásra a líbiai véres belviszály, a tüntetőkkel szemben alkalmazott hatósági erőszakkal összefüggésben, úgy fogalmazott: Magyarország nem kapott semmilyen felkérést “katonai potenciál felmutatására” az észak-afrikai helyzettel kapcsolatban.

Hende Csaba azt mondta: sem hivatalosan, sem félhivatalosan nem érkezett olyan megkeresés Magyarországhoz, hogy katonailag kellene beavatkoznia a líbiai eseményekbe például az uniós állampolgárok kimenekítése miatt. A nemzetközi jog szabályait tiszteletben kell tartani – fűzte hozzá, márpedig, mint mondta, Líbia szuverén állam.

Ugyancsak kérdésre válaszolva azt közölte, hogy korainak tartaná a Nicolas Sarkozy francia elnök által javasolt légtérzárat, amelyet – a javaslat értelmében – Líbia felett vezetnének be, ugyanakkor megjegyezte, hogy a NATO-ban a döntéseket egyeztetéseken alakítják ki, tehát nem feltétlenül helyes, ha véleményezi egy másik tagország vezetőjének kezdeményezését.

A NATO-EU-együttműködés, amely a találkozó egyik fő témája, nem tartozik azon pontok közé, amelyekben áttörést lehetne várni – mutatott rá Hende Csaba. A tárcavezető azonban bízik benne, hogy Anders Fogh Rasmussen, a NATO-főtitkára, aki részt vesz a védelmi miniszterek tanácskozáson, kezdeményezéseket tesz majd ebben a kérdésben. Ugyancsak reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy például a rögtönzött robbanóeszközök elleni védelemben vagy az egészségügyi biztosítás és együttmûködés kérdésében konkrét haladást sikerül majd elérni.

Hende Csaba elmondta azt is, hogy egy közös, uniós védelmi parancsnokság felállításáról már nagyon régen szó van. Számít rá – tette hozzá -, hogy ez most is felvetődik, viszont arra már kevésbé, hogy ebben bármilyen áttörés történne.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.