Líbia: külföldiek tízezrei próbálják elhagyni az országot

A véres belviszály sújtotta észak-afrikai országot külföldiek tízezrei próbálják elhagyni. Csütörtökön újabb 4500 kínai munkást sikerült a két hajóval, a háborgó tengeren át Líbiából Krétára menekíteni, de a viharos időjárás miatt egy komp, fedélzetén több száz amerikaival Tripoli kikötőjében rekedt. Líbiában több mint 30 ezer kínai állampolgár dolgozik, közülök 15 ezret komppal szállítanának Krétára. Az országban tartózkodó 25 ezer török állampolgárból már 7 ezret sikerült evakuálni, akik hajóval érkeztek haza. A Líbiában tartózkodó 1500 olasz közül több százan hazatértek, míg a 300 görög állampolgárért katonai repülőgépet küldött országa.

Mintegy 15 ezer kínai vendégmunkást terveznek komppal Krétára szállítani, akiket onnan a pekingi kormány bérelt repülőgépekkel szállít majd haza az elmúlt idők legnagyobb kínai külföldi evakuációs műveletében. Több mint 30 ezer kínai állampolgár dolgozik Líbiában különböző építkezéseken és az olajiparban.

Törökországnak eddig több mint 7 ezret sikerült evakuálnia Líbiában tartózkodó 25 ezer állampolgára közül. Többségük csütörtökön két hajóval érkezett meg Marmaris török kikötőbe.

Azoknak az amerikaiaknak, akiknek sikerült feljutniuk a Maria Dolores komp fedélzetére Tripoli as-Sahab kikötőjében szerdán, hosszú várakozásra kell felkészülniük. Heves szélvihar korbácsolja magasra a Földközi-tenger hullámait, és a 600 fős katamarán aligha hajózhat el a líbiai kikötőből Málta felé pénteknél korábban.

A Líbiában tartózkodó 1500 olasz közül több százan már elhagyták az országot.

Görögország a hajók mellett három katonai szállító repülőgépet küldött csütörtökön Líbiába, hogy hazaszállítsa 300 állampolgárát, többségükben építőmunkásokat. Egy repülőgép fedélzetén 125 ukrán és 38 külföldi érkezett Líbiából csütörtökön a kijevi Boriszpil repülőtérre. Egy lengyel kormánygép, amely eredetileg 80 lengyel állampolgárt szállított volna haza, végül csupán 15 lengyellel és néhány külföldivel landolt Varsóban, mert a többiek nem tudtak eljutni a tripoli repülőtérre.

A Tripolit repülőgépen elhagyók szerint a líbiai főváros repülőterén teljes a káosz: az emberek tülekedve, verekedve, egymáson átgázolva igyekeznek feljutni a gépek fedélzetére.

A líbiai hatóságok eközben nehezítik a leszállási engedélyek megszerzését a Tripoliba tartó bérelt repülőgépek számára. Ez és más műveleti és biztonsági problémák arra késztettek több légitársaságot – köztük a Lufthansát, az Austrian Airlinest és az Alitaliát -, hogy felfüggesszék líbiai járataikat.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.