Átalakították az egyiptomi kormányt

Átalakították az egyiptomi kormányt. A tizenegy új miniszter kedden le is tette a hivatali esküt a legfelső katonai tanács előtt – közölte az állami televízió. A kormányfővé még Hoszni Mubarak elnök által január 29-én ismét kinevezett Ahmed Safik vezetésével alakult át a kabinet, amelybe most – évtizedek óta először – függetlenek és ellenzéki pártok tagjai is bekerültek. 

A kulcsfontosságú minisztériumokat viszont nem érintette az átalakítás, így posztján maradt Mohamed Huszein Tantávi védelmi, Ahmed Abul Geit külügy-, Mahmut Vagdi belügy- és Szamír Mohamed Radván pénzügyminiszter. Tantávi vezeti a legfelső katonai tanácsot, amelynek Hoszni Mubarak államfő február 11-én átadta a hatalmat.

Kattintson a hirdetésre!

A kulcsfontosságú minisztériumokat viszont nem érintette az átalakítás, így posztján maradt Mohamed Huszein Tantávi védelmi, Ahmed Abul Geit külügy-, Mahmut Vagdi belügy- és Szamír Mohamed Radván pénzügyminiszter.

A demokratikus átmenetet irányító legfelső katonai tanács igyekszik megnyugtatni a Mubarak-ellenes tömegtüntetéseket vezető mozgalmat, hogy elkötelezett a reformok végrehajtása mellett. Február 13-án a katonai kormányzat feloszlatta a parlamentet, felfüggesztette az alkotmányt, de a kormányt ügyvezetői minőségben – a majdani demokratikus választásokig – megtartotta. A hadsereg közölte, hogy hat hónapon át irányítja az országot, vagy addig, amíg az alkotmány módosítását követően megtartják az elnök- és parlamenti választásokat.

Új utcai tüntetések veszélyére figyelmeztetve a Mubarak-ellenes fiatalok napok óta követelik a legfelső katonai tanácstól, hogy alakítson szélesebb alapon nyugvó, szakértői kormányt, amelyben már nem vesznek részt a megbuktatott államfő régi, jól kipróbált emberei. Így valószínűleg nemtetszéssel fogadják azt a hírt, hogy Safik kapott kormányalakítási megbízást, s megtarthatta bársonyszékét a külügy- és az igazságügyi miniszter is. Safik 2004 júliusa óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget.

Kairóban, a Tahrír téren kedden mintegy ötszázan tüntettek, új kormány felállítását és a közel három évtizedes rendkívüli állapot feloldását követelve.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.