Líbiai helyzetkép: a Külügyminisztérium nem javasolja az utazást

A Külügyminisztérium vasárnap kiadott figyelmeztetésében azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a belbiztonsági helyzet javulásáig ne utazzanak Líbia keleti részébe, de az ország többi részébe is lehetőleg halasszák el nem feltétlenül szükséges utazásaikat. Líbiában, amelyet Moammer Kadhafi ezredes már 42 éve irányít, a biztonsági erők 173 embert öltek meg a kormányellenes tüntetések keddi kirobbanása óta a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet adatai szerint.

Az ellenzék fellegvárában, a Tripolitól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Bengáziban a tüntetések már csaknem forradalomba csaptak át. Újságírókat nem engednek be a városba, de a szemtanúk beszámolóiból összeálló kép szerint a forgatókönyv ismétlődik: a rendfenntartók a tüntetők közé lőnek, majd a halottak másnapi temetésére összegyűlő tömegre rálőnek.

Törökország repülőgépeket küldött vasárnap Bengáziba, hogy evakuálja a Líbiában dolgozó több száz török állampolgárt. Ausztria egy katonai szállítógépet vezényelt át Máltára, hogy szükség esetén azonnal ki tudja menekíteni állampolgárait, valamint más EU-tagállamok és arab országok állampolgárait.

[pullquote]Kadhafi fia: Líbia válaszúthoz érkezett[/pullquote]

Hétfő virradóra Szaif al-Iszlam Kadhafi, a líbiai vezető, Moammer Kadhafi második legidősebb fia televíziós beszédében kijelentette: Líbia a polgárháború szélére sodródott és egy nemzetközi összeesküvés célkeresztjébe került. Szaif al-Iszlam Kadhafi azt mondta, hogy a hadsereg apja mögött áll, és Moammer Kadhafi irányítja a csatát Tripoliban. “Győzni fogunk, leszámolunk a zendülőkkel” – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a hadseregnek most különösen jelentős szerepe van a biztonság megteremtésében, mert Líbia egysége és stabilitása a tét.
Kijelentette, hogy a halálos áldozatok számát a külföldi média eltúlozta. Szaif al-Iszlam Kadhafi többször is 84 halálos áldozatot emlegetett. Időközben a Human Rights Watch emberjogvédő szervezet már 233-ra tette líbiai erőszakcselekményekben meghalt emberek számát.

Elismerte ugyanakkor, hogy a hadsereg és a rendőrség követett el hibákat. Nem voltak felkészülve arra, hogy feldühödött emberekkel szálljanak szembe.
“Líbia válaszúthoz érkezett: vagy megegyezünk még ma a reformokról, vagy nem 84 halálos áldozatot, hanem több ezer embert fogunk siratni, és egész Líbiában patakokban folyik majd a vér” – mondta az ifjabbik Kadhafi.
Televíziós beszédében bejelentette: hétfőn összehívják az Általános Népi Kongresszust, vagyis a parlamentet. Az ülésén reformok megvalósításáról, valamint egy alkotmány-előkészítő bizottság létrehozásáról lesz szó.
Közölte, hogy egyetértett és megértette a politikai szervezetek, a szakszervezetek és a jogászok által világosan megfogalmazott követeléseket. Ezek nem jelentenek problémát. Megértjük és elfogadjuk véleményüket – mondta.
A 37 éves Szaif al-Iszlam Kadhafiról sokan azt tartják, hogy ő az egyetlen személyiség, aki képes lehet komoly változást véghezvinni az észak-afrikai országban.
Mintegy 40 perces beszéde után – az AFP francia hírügynökség egyik tudósítójának jelentése szerint – Tripoli központjából és más városnegyedekből is heves lövöldözés zaja hallatszott.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.