Primitív dinoszauruszra bukkantak az Antarktiszon

Mintegy 190 millió éves dinoszaurusz maradványaira bukkantak 3800 méteres magasságban.

Az antarktiszi hegyvidék távoli láncainál dolgozó paleontológusok primitív dinoszaurusz új fajára bukkantak, melynek kora mintegy 200 millió év. Ebben az időszakban a világ egyik leghidegebb része mérsékelt erdőnek adott otthont.

William Hammer, a lelet felfedezője szerint, az 1,2–1,5 méteres madármedencéjű dinoszaurusz a fabrosaurusszal vagy a heterodontosaurusszal áll rokoni viszonyban. Ezek az állatok a nagyobb, és látványosabb madármedencéjűek – mint a stegosaurus, az ankylosaurus vagy a kacsacsőrű dinoszauruszok – előfutárai voltak.

A fosszíliák a Kirkpatrick hegynél lévő lelőhelyről származnak. Ez a hegy az Antarktisz nyugati és keleti részét elválasztó, Transzantarktiszi-hegység középső részén terül el. Ugyanezen a helyen találta meg Hammer és csapata 1990-ben az Antarktisz első dinoszauruszát, a 6,7 méteres, húsevő Cryolophosaurust. Hammer ezen dinoszaurusz még több testrészét, valamint egy diplodocusra hasonlító, nagytestű szauropodát, és az új, még nem leírt madármedencéjű dinoszauruszt találta meg.

A kutatók a Beardmore-gleccsernél táboroztak két hónapon át, mintegy 2000 méteres magasságban. A fosszilíavadász-csoport minden nap helikopterrel közelítette meg a 3800 méteren lévő lelőhelyet.

Az új lelet kitöltheti a dinoszauruszok evolúciójában, valamint az antarktiszi környezetben tátongó hiátusokat – mondja Thomas Holtz, geológus professzor. Szerinte ez azon időszak, amikor a dinoszauruszok megvetették lábukat. „A növényevő dinoszauruszok nyulai. Apróak, elterjedtek, igen gyorsak és nem sok páncélzatuk van. Ők alkotják azt a csoportot, melyből a legnagyobb növényevő dinoszauruszok kifejlődtek.”

Az Antarktiszon igen nehéz a fosszília vadászat. A kutatóknak csak három hónap áll rendelkezésükre, mielőtt beköszönt a hosszú tél, és ezen ablakot rövidítheti a megközelíthetőség. Hammer elmondta, azóta próbált visszatérni a helyszínre, hogy 1990-ben a korábbi dinoszauruszokat megtalálta, ám a 2003-as látogatása rövidre sikerült rossz idő és a helikopterek problémái miatt.

Forrás: hirado.hu/Discovery News

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.